Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuggelspriten når även de minderåriga

/

Smuggelspriten i Östersund är ett problem. Polisen märker direkt när ett större parti har anlänt. Och topparna i ungdomsfylleriet går hand i hand med antalet omhändertagande av missbrukare.

Annons

LT berättade i går om att råsupandet bland minderåriga under den senaste månaden har ökat dramatiskt jämfört med tidigare år.

Åtta minderåriga har under den här skolstartsmånaden lagts in vid barnkliniken i Östersunds för akut alkoholförgiftning – det är en tredjedel av det normala antalet inlagda under ett helt år.

– Det är oroväckande tendenser, säger Urban Tirén, chef på barnkliniken.

Polisen vill inte hävda att ungdomsfylleriet är ett ökande problem i Östersund och arbetet mot langningen, som såväl föräldrar som läkarna på barnkliniken är oroade för, fortsätter som vanligt med tips som kollas upp och ”störande verksamhet”.

Ett allvarligt problem enligt polisen är smugglingsspriten.

– Det är kanske provocerande, men jag tycker att föräldrarna själva måste ställa sig mot väggen. Vem köper de sprit av? Köper de sin smuggelsprit av någon så måste de förstå att säljarna även säljer till yngre, säger per Sundin, ansvarig på ungdomsgruppen hos polisen.

Och det är inte ovanligt att 14- till 15-åringar omhändertas med smuggelsprit.

Hur märker ni av smuggelspriten i det polisiära arbetet?

– Dels på att fler omhändertas för berusning, alltså vanliga alkoholister i stan.

När ett större parti smuggelsprit sålts i Östersund omhändertas också fler missbrukare. I samma veva möter polisen ungdomar som är redlöst berusade som behöver omhändertas.

– Och alla har druckit samma spritsort, säger Per Sundin.

Om ungdomsfylleriet ska kunna minimeras krävs också fler vuxna ute i verkligheten, enligt Sundin. Det är det gamla mantrat som måste präntas in:

– Ut på stan! Får vi ut de vuxna på stan så kommer ungdomsfylleriet minska.

– Fråga också era ungdomar vart de ska när de går ut på kvällen.

– Vet man som förälder vem ens barn är hos? Och då menar jag inte ett smeknamn eller ett telefonnummer, jag menar fullständigt namn och adress, säger Per Sundin.

Mer läsning

Annons