Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittade hallon orsakade matförgiftning

/
  • Blåbär är okej, men okokta hallon kan orsaka matförgiftning genom noroviruset – som förövrigt ligger till grund för vinterkräksjukan.

Ett tjugotal personer åt av de okokta hallonen och blev magsjuka. Det blev restaurangens kock också. Nu polisanmäls restaurangen av kommunen.

Annons

Det var fredagen den 20 februari som restaurangen i Östersund serverade en dessert med hallon på lunchbuffén.

Restaurangägaren ringde ett par dagar senare till kommunens livsmedelsinspektörer och berättade om ett utbrott där ett tjugotal personer – inklusive kocken – insjuknat i magsjuka.

"Under utredningens gång framkom det att de frysta hallonen som användes i hallonbakelsen, rekommenderades kokning innan användning, vilket inte gjorts denna gång", skriver kommunens hälsoskyddsinspektör i sin rapport och polisanmälan.

Under samma vecka kontaktade bland annat kocken samt tre personer till som ätit av desserten, sina respektive vårdcentraler där alla påvisades vara positiva för norovirus G2 som också är orsaken till vinterkräksjukan.

Hälsoskyddsinspektören konstaterar att restaurangägaren inte kokade hallonen enligt de instruktioner som fanns på förpackningen och propåer från Livsmedelsverket. Hallonen kom från Serbien och enligt kommunen är det allmänt känt att hallon från Serbien kan innehålla Norovirus.

Ur den åtalsanmälan som skickats till polismyndigheten:

"Vi anser dock att företaget i detta avseende har brustit i sin riskbedömning. Miljö och Hälsa anser att företaget trots vetskapen att det är stor risk att Norovirus förekommer i dessa hallon, medvetet inte vidtagit åtgärden att värmebehandla hallonen för att inaktivera viruset"

Läs mer:

Frysta hallon kan ha orsakat kräkdöd på äldreboende

Norovirus orsakar vinterkräksjukan

Mer läsning

Annons