Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakfyllt möte på Hov

/
  • Gilles Fumey, professor i gastronomisk kulturgeografi vid Sorbonne i Paris, gästade Hov på Jamtli i lördags och pratade om mat som källa för glädje och framtidstro. Foto: Håkan Luthman
  • Vid träffen på Hov hade besökarna därför uppmanats att ta med sig lokalproducerat och på smakbordet fanns bland annat dagsfärsk sik från Storsjön, fjällko, ostar, te, honung och olika grönsaker. Foto: Håkan Luthman
  • P Danjelsa, bjöd på jämtländsk reagge.

Franske forskaren Gilles Fumey ledde i lördags diskussioner om långsam mat - det vill säga inget halvfabrikat - på Hov när det första Café Géografique hölls i norra Europa.

Annons

Café géografique är en företeelse som startade i Paris. En grupp människor träffas på ett café och diskuterar ett ämne relaterat till mat tillsammans. Träffarna brukar bli en gång i månaden och sker på flera ställen i den fransktalande världen och musik brukar vara en del av arrangemangen.

– Det här blir den första träffen i norra Europa, sa Fia Gulliksson, jämtländsk matprofil och medlem i Slow food Jämtland som var med och ordnade mötet, där även JiLu och Europa direkt bidrog.

Ämnet för dagen på Hov var maten - källa till glädje och framtidstro - och samtalet leddes av Gilles Fumey, professor i gastronomisk kulturgeografi vid Sorbonne i Paris.

– I Frankrike stänger restauranger och caféer dagligen som ett resultat av att allt fler äter och dricker sin mat på språng när de är på väg någon stans, kommenterade Gilles Fumey.

Gastronomer betonar vikten av sambandet mellan maten och kulturen, och ser produktionen eller tillagning av maten som lika intressant som att äta den.

Vid träffen på Hov hade besökarna därför uppmanats att ta med sig lokalproducerat och på smakbordet fanns bland annat dagsfärsk sik från Storsjön, fjällko, ostar, te, honung och olika grönsaker.

Och för musiken stod bland andra Anna Kråik och P Danjelsa, som bjöd på jämtländsk reagge.

Mer läsning

Annons