Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagare: Kris kan betyda vändpunkt

/
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson visar småföretagarnas blå jobbtillväxtkurva. Rött och grönt är stora företag och offentlig sektor. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Erika Hermansson Driver skönhetssalongen Andrum Skönhet och Inspiration i Östersund. Hon är också en av Maud Olofssons ambassadörer för kvinnligt företagande och tycker det är nödvändigt med nätverk företagare emellan.
  • VD för Företagarna, Anna-Stina Nordmark Nilsson från Piteå, ser bensinmackarna och transportstödet som nödvändiga för att glesbygden ska överleva.

Företagarnas vd träffade sina regionsmedlemmar på Gamla Teatern i går. Hon ser med tillförsikt på framtiden för småföretagarna trots kristider och finansoro.
– Själva ordet kris betyder också vändpunkt, säger hon.

Annons
– Det är skakigt naturligtvis, småföretagarna lever på de goda tider som varit de senaste åren, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Ett femtiotal företagare från länet hade samlats på Gamla Teatern för lunch med vd:n samt regionchef Åsa Bergström-Schahine och ordförande för Företagarna Jämtland Härjedalen Örjan Wiklund.
Det betonades från samtliga håll att det ekonomiska läget inte behöver betyda dödsstöten för småföretagarna, varken i länet eller i resten av landet.
– Alla dörrar är öppna för oss nu, det är inom de riktigt små företagen som jobben skapas. Vi har gett 40 000 nya jobb de första nio månaderna av 2008. Det är inom offentlig sektor och stora företag som sysselsättningen sjunker, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Hon är starkt kritisk till att sänkningen av arbetsgivaravgiften blev så liten och efterlyser att regeringen inför en förkortning av betalningstiden hos offentliga beställare. Det har införts i Storbritannien nyligen.
När marginalerna krymper är det av yttersta vikt för de små företagen att de får det inkomstflöde som de behöver, menar hon.
– För att inte få problem med likviditeten så måste vi införa att offentliga beställare i Sverige inte får ha längre betalningstid än tio dagar, säger hon.
Att motverka mackdöden och att transportstödet blir kvar tycker hon är viktiga frågor som Företagarna driver och som ju i hög grad påverkar oss här i länet.
– Länsstyrelserna bör göra försörjningsplaner för bensinmackarna i glesbygden. Vi har ju glesbygdsstöd till butiker och kanske kan liknande insatser vara en idé för bensinmackarna, säger hon.
När det gäller kommunernas vilja att konkurrensutsätta sin verksamhet så poängterar Anna-Stina Nordmark Nilsson vården.
– Jag tror att det är först när verksamheten konkurrensutsätts som skattepengarna används på bästa sätt. Det offentliga behöver inte vara utförare men måste vara en mycket god beställare för att trygga vårdkvalitén, säger hon.
En av företagarna på plats var Erika Hermansson som har drivit skönhetssalongen Andrum i Östersund i fyra år och i våras anställde en person. Hon är inte nöjd med regeringens behandling av småföretagare.
– Hittills har de varit lite ofokuserade i företagsfrågor. En viktig fråga för mig som har enskild firma är att även vi får göra avdrag för friskvård. Mer än en halv miljon personer driver företag i den formen och när vår privatekonomi är bunden till firman är det ju extra viktigt att kunna hålla sig frisk, säger Erika Hermansson.

Mer läsning

Annons