Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutprov för bagarstudenter

/
  • Sara Nordin, Matilda Thuresson, Linnéa Andersson och Amanda Theland, längst bak, väntar spänt på resultatet av bedömningen.
  • Ylva Mattsson och Jennie Strömberg är två av domarna, som också gått utbildningen tidigare.
  • Bullar av samma sort ska vara jämnstora. Det är en av kriterierna som bedöms av domarna.

Det luktar nybakat i den i övrigt tysta och tomma centrumlokalen på Körfältet. Bagarskolans elever har slutprov.

Annons

Elverna som tar studenten i vår har i tre dagar bakat matbröd och kaffebröd. På långa bord ligger deras alster prydligt uppradat.

Det är 11 elever som ska få sitt slutprov bedömt på fredagen när LT är på besök.

Eleverna säger sig vara lite trötta, men nervositeten har gått över.

– Jag var mer nervös under planeringstiden än under de tre dagar vi bakat. Men det har bara varit roligt, säger Sara Nordin.

Och det känner på att göra slutprovet menar de.

– Vi är ju så många som håller på i köket samtidigt så det blir lite körigt, och lite stressigt, säger Linnéa Andersson.

Fem lokala bagare går runt och bedömer elevernas bakverk och ger poäng, från ett till tio.

– Av de fem domarna är tre före detta elever, säger Leif Axelsson, stolt lärare.

– Eleverna har varit så fantasifulla i år, men det säger jag nog varje år, säger han.

Ylva Mattsson och Jennie Strömberg är två av domarna, som också gått utbildningen tidigare.

– Vi tittar och bedömer jämnhet, bröd av samma sort ska se lika ut. Vi bedömer också jäsning och gräddning, säger Jennie Strömberg.

– Vi sätter poäng mellan ett och tio, sägre Ylva Mattsson.

Mer läsning

Annons