Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutnotan för badet: 82 miljoner

Trots att Storsjöbadet i sin nya tappning har varit i gång sedan i juli och renoveringen är klar har kostnaderna ännu inte stannat av. Östersund kommuns prognos på den totala investeringskostnaden ligger nu på cirka 82 miljoner kronor, mer än en fördubbling av det som sagts från början.

Annons
Bertil Åsén, chef på kommunens tekniska förvaltning, menar att den jämförelsen inte går att göra eftersom att underlaget från början inte var så omfattande.
- Från början fanns en och en halv A4:a sida med önskemål och då pratade man om cirka 40 miljoner, säger Bertil Åsén.
Från investeringsramen på 41,4 miljoner kronor, i budgetbeslutet för 2006, har prislappen höjts med jämna mellanrum. Det upptäcktes bland annat att underhållsåtgärderna var mer omfattande än man trott. Marknadsutvecklingen visade på en överhettning inom byggsektorn på minst 20 procent högre priser vid upphandlingar.
I november 2006 beräknades investeringskostnaderna till 52,2 miljoner kronor.
Efter att anbuden kommit in, i februari 2007, konstaterades att den budgeterade investeringsramen överskrids, prislappen 70 miljoner kronor sattes. Senare upptäcktes att badet och ritningarna inte stämde överens på grund av att det gjorts ändringar som inte dokumenterats. Efter en omprojektering höjdes kostnadsprognosen till 73 miljoner kronor. Och nu ligger prognosen alltså på 82 miljoner kronor. Anledningen till att det inte stannade vid 73 miljoner är att de ekonomiska mellanhavandena med entreprenörer och konsulter inte är avslutade, förhandlingar pågår fortfarande.
Men är inte prislappen uppgjord från början av ett sådant här projekt?
- Orsaken är att det under tiden kommit upp en hel del som vi inte visste om. Och det vill självklart inte entreprenörerna stå för, säger Bertil Åsén.
Han menar också att underlaget varit otydligt.
Han tror dock att 82 miljoner kommer att bli slutnotan.
- Entreprenördelen är i princip klar, det är inte klart med konsulterna ännu, säger han.
- Det är alltid så här när man bygger om ett hus. Vid nybyggen är det enklare. Det är dessutom ännu svårare när det handlar om ett badhus, de är tekniskt komplicerade.
Har Östersunds kommun pengar som täcker fördyringen?
- Kostnaderna belastar inte kommunens driftbudget i år.
- Kommunen har god ekonomi, det finns likvida medel att ta ifrån och det går att låna om det behövs.
- Men det tror jag inte blir nödvändigt, säger Bertil Åsén.
Kan kommunen hamna i en liknande situation vad gäller den pågående ombyggnaden av Stortorget?
- Nej. Torget är ett betydligt enklare bygge vill jag påstå, säger Bertil Åsén.

Mer läsning

Annons