Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutkvoterat på högskolorna

Nu ska regeringen avskaffa könskvoteringen inom högskolan. Regeln har slagit igen dörren för studiemotiverade kvinnor konstaterar högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP).

Annons

– Jag tycker att det är skönt att man tar bort regeln, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet.

”Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor”, skrev högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) på DN-debatt i går, tisdag.

Grunden till kritiken och det faktum att regeringen nu vill slopa regeln är bland annat män har fått förtur till populära utbildningar där kvinnor har dominerat.

Det handlar om utbildningar där antalet sökande med högsta betyg är fler än det finns platser som till exempel veterinärutbildning, tandläkarutbildning och psykologutbildning.

Till saken hör att fler kvinnor än män har högsta betyg, 20 poäng från gymnasiet, vilket har inneburit att regelverket nästan uteslutande har varit till kvinnornas nackdel.

Regelverket har slagit ojämlikt, skriver Tobias Krantz. Förra året var det nästan bara kvinnor, 95 procent, som sökte sina drömutbildningar som utestängdes på grund av kön.

Könskvotering eller positiv särbehandling har aldrig tillämpats på Mittuniversitetet även om regeln finns inskriven i högskoleförordningen. Samtidigt har inget program varit så populärt att en kvotering behövts tillämpas.

Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet, anser att det är bra att regeln slopas och att det var en god tanke som slog fel.

– Ambitionerna att få jämn könsfördelning i yrkesgrupperna är nog bra, men det bör lösas på annat sätt. I grunden väljer studenterna väldigt könsbundet. Man tänkte inte färdigt; att det innebar att man diskriminerade bort de ambitiösa flickorna.

Svea hovrätt gav nyligen 44 kvinnor rätt till skadestånd för att de kvoterats bort på grund av kön vid ansökan till veterinärutbildningen. Lunds universitet har också stämts av kvinnor som drabbats av positiv särbehandling vid ansökan till psykologutbildning.

Mer läsning

Annons