Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdare som tar sikte på julen

/
  • Juha Virkberg är i full färd med att renovera en trästol. Snickeri är bara en del i A-lagets allservice. De gör också serviceuppdrag, som trädgårdsarbete, däcksbyte och snöskottning.
  • Kjell Sjödin slipar till kanterna noga på ett bärhjälpmedel för tunga plastkassar. De hoppas få hjälp av PRO att prova det och sedan hoppas de på en försäljningssuccé.Foto: Håkan Luthman
  • Inför julmarknaden på Jamtli har A-lagets allservice tagit fram ett bärhjälpmedel i trä som ska underlätta när man bär hem tunga kassar från affären. Och de tillverkas de av spillvirke, som i vanliga fall skulle slängas.
  • Just nu jobbar A-lagets allservice mycket med att ta fram saker som ska fungera att sälja på Jamtlis julmarknad, där de hoppas på en stor publik eftersom den ligger samma helg som världscupen i skidskytte hålls i Östersund.

Med siktet inställt på Jamtlis julmarknad börjar det bli full fart i snickeriet uppe på Solliden. Det är A-lagets allservice som har fått rejäl fart på verksamheten.

Annons

Länstidningen berättade i våras om A-lagets allservice, en grupp före detta missbrukare som ville skapa en språngbräda till arbetslivet och dessutom hjälpa fler som varit på glid.

Tillsammans bildade det sociala företagskooperativet A-lagets allservice, som utför snickerier och olika serviceuppgifter, som trädgårdsarbete och däcksbyte bland annat. I början av juni var bolaget nystartat och efter ett halvår har det nu börjat bli ordentlig snurr på verksamheten.

– Vi har nästan fått bromsa ned lite för det blev rena anstormningen ett tag, säger Kjell Sjödin.

De ville dessutom ha allting klart med bolagsregistrering och försäkringar, så i somras körde de på en hel del i kommunala Brytpunktens regi. Men sedan 1 oktober är allt det nödvändiga pappersarbetet klart. Och nu har de delat ut flygblad i bostadsområdena kring Solliden.

– Vi har bytt en hel del däck de här dagarna och det är en del äldre som vill anlita oss på årsbasis för att sköta trädgård och skottning. Det gör ju att de kan bo kvar hemma längre, säger Kjell Sjödin och Arne Lund, som är företagets kassör.

I snickeriet är det också full rulle. Där producerar de dels finsnickeri på beställning, men även produkter i serieproduktion. Och de har siktet inställt på Jamtlis julmarknad i december.

– Vi har bland annat tagit fram ett handikapphjälpmedel, det är ett bärhjälpmedel i trä som inte finns på marknaden, säger Kjell Sjödin.

De ska ta kontakt med PRO för att få hjälp att prova det och slår det väl ut hoppas de att det kan bli en försäljningssuccé.

Dessutom ser det ut som om huvudsyftet med deras verksamhet, att kunna hjälpa andra som haft problem med missbruk, kommer att uppfyllas.

– Vi för samtal med socialförvaltningens ung- vuxenavdelning om att de ska köpa arbetspraktik hos oss. Vi ska prova i liten skala nu, berättar de.

– Att kunna hjälpa både yngre och äldre är huvudsyftet med socialt företagande. Vi har inga egna vinstintressen, allt går tillbaka i företaget, säger Arne Lund.

Men idéerna hos A-lagets allservice tar inte slut där.

– Vi har även tankar på att starta cateringverksamhet med sallader och luncher. Vi har gott om idéer eftersom vi har många olika yrkeskompetenser inom gruppen, säger Kjell.

Mer läsning

Annons