Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipp parkeringsavgifterna – här är det gratis

/
  • Här finns möjligheter att parkera gratis i centrala Östersund. Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

Trött på höga parkeringsavgifter? LT har listan över de platser där du kan parkera gratis i centrala Östersund. – Vi tycker att vi har en bra balans mellan antalet avgiftsbelagda och antalet gratis parkeringsplatser i stan, säger Jan Asplund.

Annons

Det finns alltid åsikter kring parkeringsplatser, antingen är de för få eller så är de för dyra att använda.

Jan Asplund, trafikansvarig i Östersunds kommun, vet.

– Folk tycker generellt att det är för långt mellan parkeringen och dit de ska. Helst ska man ha en egen parkeringsplats alldeles utanför dörren, säger han luttrat.

– Från kommunens sida måste vi göra en avvägning vilken tillgång på parkeringsplatser man ska ha. Vi vill inte ha ett samhälle där allt handlar om bilen.

Finns det tillräckligt många P-platser i Östersund i dag då?

– Oh ja, det finns mer än väl. Vi har 3 000 platser om man räknar centrum plus 300 meter utanför.

– Problemet är att 300 meter är alldeles för långt för folk. Det går bra att gå den sträckan om man åker till Birsta för att handla, men hemma i Östersund funkar det inte.

Vad gäller prissättning på stadens parkeringsplatser är principen enkel:

Dyrast i mitten, sedan sjunker avgifterna ju längre bort från stadskärnan man kommer.

– Ju fler som vill parkera på ett ställe, ju högre omsättning på platserna behövs. Därför är även priset högre för att motverka långtidsparkering. Ganska simpelt, säger Jan Asplund.

Trots att samtliga P-platser i centrala Östersund (området inom Fältjägargränd, Södra och Norra Gröngatan, Gränsgatan och Strandgatan, samt ytterligare några områden strax utanför denna zon) är avgiftsbelagda, finns det fortfarande ett antal parkeringsplatser i relativt nära anslutning till centrum där det är gratis att ställa sin bil i upp till 24 timmar.

– Det är platser där det inte är tillräckligt attraktivt för folk att parkera. Under Frösö-bron, längs gatorna i övre delen av stan och på Söder är omsättningen låg då många arbetsplatsparkerar där, säger Jan Asplund och berättar att det även där handlar om att göra en avvägning från kommunens sida.

– På vissa platser skulle det fyllas upp på en gång om det vore gratis, därför måste vi ta ut en viss avgift.

– Det är till exempel vad som hände med parkeringen mellan Sjötorget och gamla Beijers. Där var det tidigare fullt från nio på morgonen tills när folk åkte hem från jobbet. Nu när det är avgiftsbelagt finns det också mer plats där.

En annan lösning för att slippa avgifter är att skaffa en miljöbil.

– Då är det gratis på kommunens parkeringar, även om det finns vissa begränsningar där också. Mitt i centrum får man stå max fyra timmar med en miljöbil.

I övrigt efterlyser Jan Asplund en lite mer avslappnad attityd bland länets bilägare.

– I Stockholm är det inget problem för folk att gå långa sträckor för att parkera sin bil. Här finns det en helt annan relation till utrymme – allt ska vara tillgängligt, säger han.

– Ibland undrar jag vart vi egentligen är på väg. För många verkar P-platsen ha blivit viktigare än en bostad, avslutar han.

Mer läsning

Annons