Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarv med syrgas kan ha orsakat dödsfall

En äldre man dog under en taxitransport då han inte fått den syrgas han behövde. Socialstyrelsen kräver att Jämtlands läns landsting förbättrar sina rutiner.

Annons

Mannen vårdades på ett äldreboende i länet och fördes till Östersunds sjukhus efter att han ramlat och skadat en arm. Eftersom mannen led av flera sjukdomar behövde han använda syrgas dygnet runt.

Under behandlingen av mannens arm på sjukhusets akutmottagning fick han syrgas. Men när mannen skulle genomgå en slutlig kontrollröntgen kopplades syrgasbehandlingen bort. Även när mannen skickas hem till äldreboendet i en bårtaxi så fick han inte sin syrgas. Han övervakades heller inte under transporten. När taxin anlände till äldreboendet för att släppa av mannen var han död.

Ärendet anmäldes till Socialstyrelsen som funnit att ett flertal fel har begåtts av sjukvården. Bland annat konstaterar Socialstyrelsen att det inte finns tillräckliga rutiner när det gäller att säkerställa att patienter får rätt läkemedel, dit syrgas räknas.

Akutmottagningen till exempel, saknar rutiner för hur sjuksköterskor ska hantera och dokumentera de läkemedel som patienter har som stående ordination. Socialstyrelsen konstaterar också att kommunikationen mellan äldreboendet och akutmottagningen brister.

Det går, enligt Socialstyrelsen, inte att avgöra om mannen dött på grund av att han inte fått syrgas. Men om han hade övervakats på ett korrekt sätt under transporten så skulle man ha upptäckt om hans tillstånd försämrats.

Socialstyrelsen kräver en redovisning från Jämtlands läns landsting där sjukvården redovisar hur den tänker åtgärda de brister som uppdagats i samband med dödsfallet.

Mer läsning

Annons