Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddstillsyn för mordbrand på gruppboende

Det blir skyddstillsyn och 10 000 kronor i böter för den 40-åriga förståndshandikappade kvinna som i somras tände eld på sin säng på ett gruppboende i Östersund.

Annons

Den 6 augusti förra året gick den 40-åriga kvinnan gick till livsmedelsaffären för att köpa tändstickor.

Hon tände sedan eld på sin säng i gruppbostaden vilket orsakade brandskador i sovrummet, kraftig rökutveckling i lägenheten och mindre rökskador i trapphuset och i grannlägenheten.

Hon åtalades för mordbrand och på måndagen kom tingsrättens dom. Hon döms till skyddstillsyn och 10 000 kronor i skadestånd till fastighetsbolaget.

I domen konstateras det att kvinnan har någon form av förståndshandikapp, men att hon ändå förstod vad hon gjorde och vilka konsekvenserna skulle bli om hon satte eld på sängen.

Straffvärdet är i normala fall fängelse när det gäller mordbrand, men med tanke på kvinnans personliga förhållanden sänker tingsrätten straffet till skyddstillsyn. Hon ska också genomgå behandling.

Tingsrätten har mer än halverat skadeståndet som låg på strax över 20 000 kronor. Samtidigt anser tingsrätten att fastighetsbolagets skadelidande är litet. Rätten anser att eftersom brandskadorna blev måttliga ska gärningen sammanfattningsvis bedömas som mindre grov.

Mer läsning

Annons