Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombudet slår larm: ”Dålig utrustning i ambulanserna har blivit en arbetsmiljöfråga”.

Hanteringen av journaler i ambulanssjukvården i länet har blivit en arbetsmiljöfråga.

Nu slår skyddsombudet larm och kräver ny datautrustning i bilarna.

Annons

– År 2010 sitter vi fortfarande och skriver journaler i pappersform under färd med ambulansen. Det medför vissa risker eftersom det är inbyggt i vårt system att skriva journalanteckning under färd, skriver skyddsombudet Tim Wiklund till verksamhetschefen.

Han menar att det finns en uppenbar risk att text i journalen blir svår att tyda och det kan i sig leda till felbehandling.

När en patient överlämnas till akutmottagningen finns viss information i datajournal och viss information på papper, det ser han inte som säker journalhantering.

”Sedan 2005 har vi legitimerad personal i ambulanserna. Detta har resulterat i att vi nu behandlar ca 1 000 personer i Jämtlands län i hemmet efter samtal med jourläkare i Östersund. Men vi har ej möjlighet att föra datajournal som kan finnas på respektive hälsocentral dagen efter för uppföljning av patienten”.

I dag skickar de pappersjournal till sjukhusets arkiv för inskanning i VAS vilket tar x antal dagar innan respektive hälsocentral kan ta del av den aktuella journalen.

Han menar att arbetsgivaren inte har tagit sitt fulla ansvar och att det nu har blivit en arbetsmiljöfråga, personalen mår dåligt över hanteringen av journaler i ambulanssjukvården.

– Vi är skyldiga att föra journal och vi är ytterst ansvariga för att patienten inte skadas och att det förs en korrekt journalhandling över vårdtillfället.

Mer läsning

Annons