Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud i kyrkan vill stänga arbetsplats

/

Tar inte kyrkorådet i Östersunds församling sitt arbetsmiljöansvar kan skyddsombudet stoppa arbetet på församlingsexpeditionen enligt arbetsmiljölagen.

Annons

– Personalen far helt enkelt illa, säger Sten Bylin. Jag har följt situationen i Östersund mycket nära under ett flertal år. Min uppfattning är att bäst före datum som kyrkorådets ordförande för Herbert Sjödin för länge sedan har gått ut.

– Jag kan bara konstatera att jag har förhandlat delegationsordningen och har inte uppfattat det på annat sätt än att kyrkoherden följer given delegationsordning.

Kyrkoherde Sten Bylin är facklig företrädare och regionalt skyddsombud för Kyrkans akademikerförbund och han säger sig aldrig ha varit med om något liknande än det som händer i Östersunds församling just nu.

– Jag har ändå varit fackligt aktiv sedan början av 90-talet, säger han. Men jag har heller aldrig uttryckt mig så bestämt som jag gör nu.

– Enligt min uppfattning har kyrkorådets ordförande Centerpartisten Herbert Sjödin överträtt sina befogenheter i relation till den delegationsordning som finns. Det här är ett praktexempel på hur det går när förtroendevalda politiker går in i den direkt operativa verksamheten på en arbetsplats.

Nu har detta skapat väldigt djupa och svåra bekymmer och Sten Bylin har pratat med medlemmarna som tillhör ledningsgruppen och de mår inte alls bra. Det här gör deras situation ohållbar i ledningsfunktionen.

Han menar att kyrkoherden verkställt de beslut som kyrkorådet har fattat och han har fått klä skott för den virrighet som Sten Bylin uppfattar att ordföranden har haft.

– Situationen är ohållbar. Här mår de anställda väldigt dåligt och det har kyrkorådet som arbetsgivare en skyldighet att ta på fullaste allvar.

– Det är kyrkorådet som har ansvar för besluten, det är kyrkorådets ordförande som är ansvarig för att de ligger 5 miljoner back. Ordföranden Herbert Sjödin har inte haft någon som helst kontroll på ekonomin, enligt mitt sett att se.

Sten Bylin menar att det ekonomiska läget skapar en frustration bland de anställda och inte blir det bättre av att kyrkorådets ordförande går ut och exempelvis pratar om att lägga ner stadsdelskyrkor.

– Hade kyrkorådet gjort en minimal höjning av avgiften för att antal år sedan hade det inte varit några problem med ekonomin i dag, slår han fast.

Efter kyrkorådets beslut kommer facket att ta ställning till hur de ska gå vidare.

Mer läsning

Annons