Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle operera mödomshinnan – tog bort en bit av blygdläppen

En gynekolog i länet som anmälts av två patienter varnas av HSAN. I det ena fallet fortsatte läkaren ett ingrepp trots att den panikslagna kvinnan svimmat flera gånger och drabbats av ett krampanfall. I det andra fallet upplever kvinnan att hon på grund av läkarens behandling utsatts för ett trauma.

Annons

Kvinnan hade fått en tid hos läkaren för att operera bort rester av mödomshinnan.

Kvinnan led sedan tidigare av panikångest och behandlades för denna.

Vid bedövningen svimmade kvinnan ett par gånger och fick även kramper.

I sin inlaga till HSAN skriver läkaren att det under pågående ingrepp inte gick att fullfölja operationen. Operationen avbröts därför.

Kvinnan fick såret omlagt och behandling för att stoppa blodflödet.

När kvinnan kom hem mådde hon dåligt och blödde i en vecka. När den oroliga kvinnan sökte kontakt med en annan vårdinrättning konstaterades att en bit av blygdläppen var borta och att ett gammalt förlossningsärr belastats.

Läkaren hävdar att kvinnan sökte hjälp för det gamla förlossningsärret, men kvinnan menar att det istället var rester av mödomshinnan som skulle opereras bort.

Läkaren har försökt kontakta kvinnan för att diskutera framtida plastikkirurgi, men kvinnan har då sagt att hon ville avvakta fortsatt utredning.

HSAN menar att det var tveksamt att fortsätta ingreppet efter att patienten svimmat och att det ingrepp som gjorts inte stämmer med de behov kvinnan hade. Därför anser nämnden att läkaren inte fullgjort sina skyldigheter och att läkaren bör varnas.

I det andra fallet hade en kvinna drabbats av cellförändringar på livmodertappen. Sådana förändringar upptäcks ofta genom de rutinkontroller som kvinnor regelbundet kallas till.

Så var det även här och den drabbade kvinnan fick remiss till den aktuella läkaren.

Hos gynekologen skulle den bit av livmodertappen som drabbats av cellförändringar avlägsnas.

Kvinnan var rädd för ingreppet och upplever att hon utsattes för psykisk skada och lidande.

Efter att läkaren underrättats om kvinnans upplevelser har hon inbjudits att diskutera behandlingen med läkaren, vilket kvinnan inte hörsammat. Hon anser istället att ett tidigare trauma förstärkts på grund av ingreppet.

Kvinnan anmälde händelsen till HSAN – Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Vid sin utredning av ärendet har HSAN funnit att kvinnan fått för lite information och att det var olämpligt att använda lokalbedövning då kvinnan är väldigt spruträdd.

HSAN bedömer att läkaren av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter och att felet varken är ringa eller ursäktligt. HSAN anser därför att gynekologen bör få en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Efter att HSAN granskat de båda anmälningarna mot gynekologen beslutar nämnden att ge läkaren en varning.

Mer läsning

Annons