Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldberget bara ökar – ingen avmattning i sikte

/
  • Under 2008 kom nästan 15 000 ansökningar in till kronofogden som gällde skulder i Jämtlands län. Det är drygt 16 procent fler än året innan.
  • Många jämtlänningar har svårt                att betala sina skulder. Det innebär bråda dagar för enhetschef Rolf Rosendahl och handläggarna på Kronofogdemyndigheten i Östersund. Foto: Håkan Luthman

Allt fler jämtlänningar har räkningar som de inte kan betala. Förra året fick Kronofogdemyndigheten ta emot rekordmånga ansökningar för att fastställa obetalda skulder.

Annons

Lågkonjunkturen har den senaste tiden på allvar satt spår i människors privata ekonomi.

Förra året fick Kronofogdemyndigheten i landet ta emot mer än 1 miljon ansökningar om registrering av skulder – så kallade betalningsförelägganden. Det är det högsta antalet någonsin och Jämtland hör till de län där ökningen var störst.

Under 2008 kom nästan 15000 ansökningar in till kronofogden som gällde skulder i Jämtlands län. Det är drygt 16 procent fler än året innan. Ansökningarna om att få skulderna registrerade och fastställda hos fogden gäller såväl företag som privatpersoner men med övervikt på den senare kategorin.

– Vi såg att antalet ansökningar om betalningsföreläggande eskalerade under slutet av 2008, säger Rolf Rosendahl som är enhetschef på Kronofogdemyndigheten i Östersund.

För hans del finns ingen tvekan om anledningen till människors ökade skuldproblem den senaste tiden.

– Det beror helt och hållet på den lågkonjunktur vi är inne i. När människor varslas och blir arbetslösa så slår det igenom och man får svårare att betala sina skulder.

Rolf Rosendahl säger att de ekonomiska marginalerna har minskat för många människor. Det i sin tur kan leda till att folk relativt snabbt kan få problem om det kommer en oförutsedd utgift. En annan del i ökningen kan vara att många vill driva in sina skulder snabbare. Helt enkelt för att det finns en risk att ligga ute med för mycket pengar om ekonomin försämras ytterligare.

Rolf Rosendahl tror heller inte att vi sett slutet på problemen.

– Den ökning som vi hade under senare delen av 2008 har fortsatt in på 2009 och vi ser ingen avmattning, säger han.

Den stora ökningen i antalet ärenden som strömmat in till Kronofogdemyndigheten har gjort att handläggarna fått ett tufft arbete.

– Personalen får slita enormt för att hinna med, säger Rolf Rosendahl och berättar att Kronofogdemyndigheten i Östersund handlägger ungefär en femtedel av samtliga ärenden i Sverige och att varje handläggare har hand om cirka 7 000 mål per år.

Mer läsning

Annons