Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriva högskoleprov smart drag

Ska du skriva högskoleprovet? Klokt tänkt, i så fall. Och kanske särskilt i år.

Annons

Omkring 50 000 personer svettas över frågorna på lördagen. Det är hela 20 procent fler än förra året, bland annat beroende på att kullarna 19- och 20-åringar är ovanligt stora. Räkna därför med ökat tryck på högskoleplatser.
Dessutom införs nya antagningsregler till högskolan 2010. De innebär bland annat att det blir tuffare konkurrens för dem som läst in gymnasiekurser i efterhand på komvux. De som anar att de nya reglerna missgynnar dem försöker kanske komma in på högskolan redan i höst.
Vill man plugga är det alltid en smart väg att skriva högskoleprovet. Var tredje studieplats fördelas nämligen bland dem med ett provresultat – värt att tänka på, även om man har ett riktigt vasst slutbetyg från gymnasiet.
– Jag gjorde ett nedslag i antagningsstatistiken för 2008. Det finns tecken på att det är lättare att komma in via provet än via betyg. Till någon utbildning krävdes till exempel 18,9 i betyg och 1,5 i högskoleprovet, säger utredare Leif Strandberg vid Högskoleverket.
Ungefär 11 procent av alla provskrivare kommer upp i minst 1,5 poäng av maximala 2,0. Andelen gymnasister med lägst 18,9 i slutbetyget av maximala 20,0 är drygt 6 procent.

Mer läsning

Annons