Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottet kommer att ge ett långt fängelsestraff

84-åringen som sköt en man i bröstet med ett hagelgevär i Munkflohögen i december förra året är friskförklarad.

Om en vecka kommer domen.

– Han får förvänta sig ett längre fängelsestraff, säger mannens försvarsadvokat, Lars Ederwall.

Annons

Den 84-årige mannen sköt en 50-årig man i bröstet med ett hagelgevär på en meters håll.

Polisen fick ta emot ett samtal från 84-åringen vid 22.30-tiden den 11 december där han själv berättade att han hade skjutit en man: ”ja ha skjutit en jävel, jag skojar inte…”.

Den yngre mannen skadades allvarligt och klarade med nöd och näppe livhanken. I åtalet konstateras bland annat att en del av ett revben skjutits bort, att han skadat ena lungan och blött kraftigt. Skadorna hade medfört döden utan en snabb läkarinsats.

Frågan är hur psykiskt instabil 84-åringen var när han lyfte hagelbössan och avlossade skottet.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han helt frisk vilket sätter Östersunds tingsrätt i en knepig beslutssituation. Hade han varit sjuk skulle straffet ha blivit sluten rättspsykiatrisk vård.

Nu kommer det att bli fängelsestraff, men det är många aspekter som spelar in och som avgör hur långt fängelsestraffet blir.

– Det finns så många delmoment som blir avgörande för hur långt fängelsestraff han får. Först är det rubriceringen på brottet som kan vara en differens på flera år beroende på om rubriceringen blir försök till dråp eller försök till mord, säger försvarsadvokat Lars Ederwall.

– I grunden är det ett högt straffvärde på den här gärningen även om det skulle bli försök till dråp. Han får ju förvänta sig ett längre fängelsestraff, men det innebär samtidigt, när man har en så pass hög ålder, att tingsrätten måste ta bort rätt rejält för att det inte ska bli oskäligt för en 84-åring, fortsätter han.

Försvarssidan yrkade under torsdagens slutpläderingar inte på någon bestämd tidslängd.

– Tingsrätten får försöka räkna fram vad som kan vara rimligt i det hela, säger Lars Ederwall.

Domen ska meddelas om en vecka, den 24 februari.

Mer läsning

Annons