Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterskor fick inte gå före kö – hotade vägra vakten vård

/
  • De två krogbesökarna uppgav att de jobbade på akuten och när de inte fick gå före i krogkön blev den ena så arg att hon sa till vakten att han inte skulle få vård om han uppsökte akuten. Foto: Henrik Flygare

”Vi är sjuksköterskor från akuten och får vi inte komma in kommer du att få ligga i väntrummet nästa gång du blir sjuk, utan att få någon hjälp.”

Det var budskapet från två sjuksköterskor till en ordningsvakt som inte släppte dem förbi kön till en restaurang i Östersund.

Annons

Nu har ordningsvakten skrivit ett brev till chefen på akuten för att berätta om det inträffade. Han vill nämligen inte att detta ska upprepas igen.

– Jag har ringt ordningsvakten och bett om ursäkt. Nu ska frågan utredas vidare, även om det som hänt inte har skett på arbetstid.

Det säger avdelningschef på akuten Anna-Lena Alfreds som inte känner sig särskilt glad efter att ha läst brevet från ordningsvakten.

Hon menar att hon väljer mellan två sätt att gå vidare, antingen ta reda på vilka sjuksköterskorna är och prata med dem eller gå ut generellt och berätta om det olämpliga i detta.

Men hon kan inte veta säkert att det handlar om hennes personal, de kan även ha ljugit om sitt yrke för ordningsvakten.

– Det värsta är att de sagt att ”nästa gång du kommer in på akuten som sjukdomsfall, så kommer vi bara att låta dig ligga i väntrummet och inte få någon hjälp. Du är inte välkommen på akuten!”

– För i min värld kommer man till akutmottagningen och är sjuk så får alla samma hjälp utifrån en medicinsk prioritering, därför kan jag förstå att ordningsvakten upplevde detta som obehagligt.

Allt hände en fredag när ordningsvakten befann sig i entrén på en restaurang och släppte in gäster ur kön.

”Vid det tillfället var det ungefär 30–40 personer i kön och det kommer då fram två kvinnor i 40 till 50-årsåldern som går förbi kön och är på väg in. Jag hänvisar dem att stå i kö som alla andra, men det vill de inte”.

I stället säger de att de ska in här, varvid ordningsvakten förklarar att de får stå i kö som alla andra. Han påpekar att samma regler gäller för alla.

”En av kvinnorna blir då arg och spydig och säger: ”Vi är sjuksköterskor från akuten och vi går före överallt”. Jag säger att det inte spelar någon roll, utan ni får stå i kö som alla andra. Kvinnan blir då mer arg och säger: Nästa gång du kommer in på akuten som sjukdomsfall, så kommer vi bara att låta dig ligga i väntrummet och inte få nån hjälp. Du är inte välkommen till akuten!”

Ordningsvakten säger att han blev en aning chockad över detta beteende och förklarade att med den attityden, kommer hon inte alls in på krogen. Då gick de därifrån.

– Det här är inte okej, det ger en negativ bild av akutmottagningen. Om det nu är min personal, har de gjort detta på sin fritid, men de har använt sig av sin profession på ett helt felaktigt sätt, slår Anna-Lena Alfreds fast.

Hon funderar nu på att lägga ut brevet så all personal kan läsa det.

– Brevet är diariefört så jag kanske lägger ut det som det så all personal kan läsa. Men det är också tråkigt på ett sätt, jag är helt övertygad om att de allra flesta kommer att bli förorättade då.

– Min grundsyn är att var och en måste ansvara för sina handlingar vare sig det är på arbetet eller på fritiden. Jag tycker det här klart olämpligt, det känns inte roligt att detta ska stå i tidnigen, för mig blir det pinsamt och jag är besviken. Jag förstår att han är besviken på personernas beteende, säger hon.

Ordningsvakten bestämde sig för att skriva brevet efter några dagars betänketid eftersom han blev grymt besviken på kvinnans beteende.

”Tycker personligen att människor med viktiga yrken som sjuksköteskor och personer inom rättsväsendet ska föregå med gott exempel. Jag har även varit i kontakt med polisen om denna kvinnas beteende, dock vet jag inte vad hon heter”, skriver ordningsvakten.

Han tycker det är under all kritik när en sjuksköterska använder sig av en sådan attityd.

Mer läsning

Annons