Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkare varnas – färjerederiet kör upp en isränna i Storsjön

/

Färjerederiet misslyckades med att få upp plogbilen som körde ner i Storsjön. Nu varnas skoteråkare att köra i området. En isränna knackas upp för att bärga fordonet.

Annons

P.O Zackrisson, isvägsansvarig vid Färjerederiet i Jämtland, går ut med en varning för isleden mellan Håkansta och Norderön.

– Det finns en risk att vi får skoteråkare som tror att man åker över en frusen ränna och då är det helt plötsligt öppet vatten, säger han till LT.

Det var på måndagen som Färjerederiet började köra upp en ny isväg mellan Håkansta och Norderön. Men isen var för tunn och ett par hundra meter ut, väster om Norderön, gick en plogbil genom isen.

Läs mer: Plogbil gick genom isen vid Norderön

Bärgningsarbetet har pågått sedan dess, men på onsdagen gav Färjerederiet upp försöken.

– Vi misslyckades att få upp plogbilen, säger P.O Zackrisson och strax efter lunch på onsdagen startades färjan, som har stått still för vintersäsongen i flera veckor.

– Vi går ut med färjan och har en grävmaskin som knackar sönder isen. Och då blir det en ny ränna ut till plogbilen och det blir hela vägen från Håkansta till Norderön.

Han påpekar att det finns en risk att skoteråkare tror att den här delen av Storsjön är körbar.

– Folk tror ju att isrännan har frusit igen sedan färjan slutade att få och det var flera veckor sedan, men nu blir det öppet vatten.

Planen var att försöka få upp plogbilen under onsdagen. Vid 17-tiden var plogbilen halvvägs upp och bärgningsarbetet såg ut att lyckas alldeles utmärkt.

Men faktum kvarstår: Från och med onsdag eftermiddag är det öppet vatten mellan Norderön och Håkansta.

När kan isrännan ha frusit till?

– Det beror på vädret. Kommer det snö eller mildväder så kommer det att vara dåligt i veckor. Det gäller att varna för den här rännan i flera veckor framåt, säger P.O Zackrisson.

Läs mer:

En isväg öppen på Storsjön – arbetet går vidare med fler

Håkanstafärjan stoppas för säsongen – nu läggs krutet på isvägarna

Den här artikeln hade du kunnat få som en pushnotis till din mobil. Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Mer läsning

Annons