Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolungdomar gör pekböcker om jämställdhet

/
  • Rebecka Andersson och Dennis Grönlund visar tillsammans pekbokens alla bilder.
  • Micaela Hallström har gjort teckningarna till pekboken.

Ett antal ungdomar från NEU-programmet på Wargentinsskolan vill se en förändring i dagens samhälle. Med all kraft strävar de efter att trycka cirka 300 pekböcker om jämställdhet för barn.

Annons
– Jämställdhet har funnits på tapeten i 50 år, men vad händer egentligen, ingenting, säger Micaela Hallström.
– Vi vill se en förändring i dagens samhälle, det är ändå 2000-talet nu. Vi vill se en lösning åtminstone till nästa generation, fortsätter Rebecka Andersson.
Ungdomarna är fem, Dennis Grönlund, Rebecka Andersson, Micaela Hallström, Martin Wallgren och Niclas Olander, som tillsammans har startat ett UF-företag.
Alla har ett gemensamt intresse – jämställdhet. Deras mål är att göra en pekbok om jämställdhet med handritade bilder och handskriven text som planeras att tryckas i början av december.
– Redan som barn behandlas människor på olika sätt. Flickor bär rosa och leker med dockor medan pojkar bär blått och leker med bilar. Vi vill att alla ska ha samma förutsättningar.
– Genom att visa barn i tidig ålder att alla är olika men ändå lika är vårt sätt att bidra till ett bättre jämställt samhälle, berättar eleverna.
Eleverna har fyra sponsorer och vill med deras hjälp trycka denna bok. Blir inte en sista sponsor aktuell är de beredda att ta pengar ur egen ficka.
– Vi är inte ute efter att en kille ska bära kjol, utan att barnen ska behandlas lika. Alla måste ändra sitt sätt att se på män och kvinnor. Vi vill framförallt att föräldrar ska få en tankeställare, säger Rebecka Andersson avslutningsvis.
Fotnot: NEU står för Näringslivsintegrerad Ekonomiutbildning, UF företag står för Ung företagsamhet.

Mer läsning

Annons