Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstart – då börjar skadegörelsen av stans busskurer

/
  • ”Det brukar vara borta tre till fyra rutor varje måndag. Så här brukar det se ut inför och efter skolstarten. Det är då det är som värst”, säger Alvar Edholm på Östersunds kommun som ansvarar för att busskurerna.Foto: Henrik Flygare
  • Det kostar Östersunds kommun – alltså kommunens skattebetalare – runt 100 000 kronor varje år att laga och ersätta krossade rutor på busskurerna. Här är en av de busskurer som drabbats av skadegörelse mellan Radiohuset och plantskolan. Foto: Henrik Flygare

Skolstart betyder också fönsterkross. Östersunds kommun har de senaste veckorna lagat ett flertal busskurer i kommunen som har vandaliserats.

– Det är ett ganska normalt år. Kanske något mer skadegörelse.

Annons

Det säger Alvar Edholm på Östersunds kommun som ansvarar för att busskurerna är hela och rena.

– Hittills har vi lagat söndersparkade och krossade fönster på busskurer för ungefär 80 000 kronor men räknar med att landa på en kostnad på 100 000 kronor. Det är ungefär så det brukar se ut varje år. Möjligen är det lite mer hittills i år.

Under tidiga hösten, det vill säga runt skolstarten, brukar vandaliseringen av busskurerna runt om i Östersunds kommun öka betänkligt.

– Det brukar vara borta tre till fyra rutor varje måndag. Så här brukar det se ut inför och efter skolstarten. Det är då det är som värst, konstaterar Alvar Edholm.

Men skadegörelsen drabbar inte bara busskurer. Fasader på fastigheter utsätts för mer klotter vid skolstarten och tidigare har även reklampelare runt om i Östersund, så kallade väderskydd, utsatts för sabotage.

– Det var en ruta som krossades på Frösön vid Valla nyligen, annars råder ett bedrägligt lugn i Östersundsområdet, säger Gunnar Helgesson, norrlandsansvarig på reklamföretaget Clear Channel som har ett femtiotal väderskydd i Östersunds kommun. Värre var det i Luleå förra helgen då det gick 30 glas.

Mer läsning

Annons