Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolsköterskor har inte tid med förebyggande vård

Kommuner och landsting ges inte tillräckliga möjligheter att jobba med att förebygga folkhälsoproblem som övervikt och diabetes, det säger en ny undersökning.
– Vi har förutsättningar för samverkan, det som saknas är tid, framför allt skolsköterskornas tid, säger Marianne Laurin-Jacobsson på Elevhälsan i Östersund.

Annons

Undersökningen har gjorts av Vårdförbundet, Läkarförbundet och Tandläkarförbundet. 94 procent av de som deltagit i undersökningen tycker att arbetet med barnens hälsa behöver samordnas på ett effektivare sätt. Samtidigt känner bara tre av tio tillfrågade att de har möjligheter att arbeta mot folkhälsomålen.

– I den här kommunen har vi en helhetssyn på barn och elevers hälsa ända upp till gymnasiet, säger Marianne Laurin-Jacobsson som är enhetschef på Elevhälsan i Östersund.

– Vi samarbetar ju med landstinget och ungdomsmottagningen och socialtjänsten.

Laurin-Jacobsson anser att problemet inte nödvändigtvis behöver vara att ha en översikt, utan snarare att skolsköterskorna inte har tid att arbeta tillsammans med övriga på skolan och andra vårdinstanser.

Hon berättar att mycket av arbetstiden går ut på att genomföra lagstadgade uppgifter, som att vaccinera och ha hälsosamtal med elever, det finns även en viss tid som bara ska vara öppen mottagning.

– Att få tid till samverkan med andra yrkesgrupper kan vara svårt.

Tidsbrist och personalbegränsningar nämns även i undersökningen, som orsaker till varför skolhälsovården inte fungerar bättre.

Den hälsorisk som nämns tydligast i undersökningen är övervikt och fetma.

De som arbetar inom vården ser att dessa problem i många fall kan följas av bland annat diabetes och astma.

– Det är ju inte svart eller vitt. Vi gör ju så mycket som vi kan. Vi har de resurser vi har och vi försöker göra det bästa av dem.

Mer läsning

Annons