Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolsköterska: Nedslående resultat om drogvanor

– Om vi tänker på allt jobb vi lägger ner med temadagar, personliga samtal och information om hur skadligt det är med droger och tobak så känns resultatet av den här undersökningen rätt nedslående. Det säger en skolsköterska inom Östersunds kommun, med anledning av gårdagens LT-artiklar om ungdomens alkohol- och narkotikavanor.

Annons

– Det är kanske så att vi satsat på fel slags information och borde göra punkmarkeringar i stället. Jag tror att det viktigaste är att få till en slags föräldrautbildning, eftersom det ändå är föräldrarna som står eleverna närmast, säger sköterskan.

Undersökningen hon hänvisar till, visar bland annat att var femte pojke i gymnasiet har prövat eller missbrukar narkotika och att det dricks dubbelt så mycket hembränt i länet än övriga Sverige.

Kan man lita på att ungdomarna håller sig till sanningen när ni gör era enkäter?

– Vi har ingen anledning att tro att de skulle ljuga och det är flera enkäter under året och tidigare år som visat ungefär samma resultat.

Sköterskan berättar om hur skolorna jobbar med informationen angående drogernas faror.

– På temadagarna kan vi exempelvis låta någon missbrukare berätta om hur hans liv blivit förstört av alkoholen och vi har samtal med elever om vi märker att det kan vara fara för missbruk. Dessutom har vi grupparbeten om alkohol och narkotika, men tydligen har det inte hjälpt så mycket.

Sköterskan säger också att det är svårt att varna eleverna för exempelvis rökning när det finns tolvåringar som får röka hemma för sina föräldrar.

– Då lyssnar de inte på vad skolan tycker, säger hon.

Ett annat problem hon tar upp är frukosten.

– Yngre elever äter nästan alltid frukost hemma innan de kommer till skolan. Men ju äldre de blir ju mer slarvas det med ett av dagens viktigaste mål. Då blir det svårt att hålla koncentrationen fram till lunch. Även där borde föräldrarna bli mer observanta, säger hon.

Mer läsning

Annons