Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolornas sparbeting slår hårt mot kulturen i länet

/
  • ”Nu, när vi har ett geologcenter som vi kan vara stolta över, då har inte skoleleverna råd att åka hit”, säger Harald Olsson, som är ordförande för den ekonomiska förening som driver Geocenter i Lockne. Foto: Jan Andersson

Det allmänna sparbetinget som utgick från kommunerna i vintras har inneburit svårigheter för flera kulturella verksamheter i länet. Bland annat har det inneburit att Geocenter i Lockne har tappat tio procent av intäkterna.

Annons

– När vi öppnade centret för tre år sedan hade vi flera skolklasser i veckan som besökte oss, berättar Harald Olsson, som är ordförande i den ekonomiska förening som driver anläggningen. Efter att skolorna fick sitt sparbeting har inte en enda skolklass varit hos oss!

Harald Olsson tycker det är sorgligt att inte eleverna i länet får ta till sig hur livet en gång uppstod och att de inte får lära sig hur nya arter uppstod efter meteoritnedslaget.

– Tidigare hade vi alla länets skolor, samt elever från Västernorrland och Medelpad, som kom hit i bussar. Vi fick lovord av besökarna som tyckte att vi har en intressant utställning som passade bra i deras läroplan. Jag tycker att det är synd att ungdomarna inte längre får se utställningen. Dessutom blir bortfallet i rena pengar cirka 25 000 om året, vilket är en tiondel av hela vår omsättning.

Olsson är också frågande till att landstinget bidrar till studieresor till skolorna i länet med 200 000, men att de resorna bara får gå till Jamtli.

– Det borde vara någon form av rättvisa här och låta oss övriga få en del av kakan, säger han.

Det var i mars som kommunerna gick ut med det allmänna sparbetinget till skolorna för att dra ned på så mycket som möjligt av skolornas kostnader.

– Då blir det inte direkt några pengar över till bussutflykter, säger rektorn för Östbergsskolan på Frösön, Torgny Röhdin. Annat som vi dragit ner på är fortbildningen för lärarna på kvällstid och inköp av tidningar och böcker till personalen.

Jonnie Danielsson, på Mus-Olles museum i Ytterån, är lika kritisk till att eleverna inte längre får göra utflykter.

– Vi har inte heller haft någon skolklass här efter att sparbetinget kom i vintras. Tidigare var det många skolor som kom och besökte oss.

Danielsson är också kritisk till att det bara är Jamtli som får del av landstingets resepengar.

– De borde vi alla få nytta av, säger han.

Chefen för länskulturen är Ingrid Printz. Hon säger att hon förstår att de andra kulturarrangörerna är frågande till att det är Jamtli som får bidraget till bussresorna.

– Det är ett politiskt beslut som ligger bakom, säger hon. Dessutom har kommunen och landstinget ett särskilt avtal med Jamtli om resebidraget.

Mer läsning

Annons