Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna slipper nedläggningar i kommunens sparchock

Skolorna klarar sig undan nedläggningar i de kraftiga besparingar som Östersunds kommun ska genomföra till nästa år. Det blir heller inga privatiseringar av äldreboenden lovar kommunalrådet Stefan Konradsson (V).

Annons

Under tisdagen fattade kommunstyrelsen i Östersund beslut om direktiv för hur mycket pengar som ska sparas inför nästa år. En majoritet av politikerna röstade för en total besparing på knappt 81 miljoner kronor under 2012. Under 2013 och 2014 räknar kommunens ekonomer med att ytterligare 45 miljoner kronor kommer att behöva sparas.

Länstidningen presenterade förra veckan några av de förslag till besparingar som har tagits fram inom kommunen. Ett av förslagen gick ut på att tre skolor skulle läggas ner. Skolorna i Ope, Odenslund och Ångsta. Men de styrande politikerna vill i nuläget inte fatta beslut om skolnedläggningar.

– Vi måste utreda hur många platser vi har och hur vi ska organisera oss för att utnyttja våra resurser på bästa sätt, säger Björn Sandal (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Sannolikt kommer skolor att behöva stängas framöver. Kommunens skolor är i dag anpassade för ungefär 7 000 elever men i dagsläget går bara cirka 4 800 elever i skolorna.

Området vård och omsorg står, precis som skola och utbildning, inför tuffa sparkrav. Nästa år ska kostnaderna minskas med 20 miljoner kronor. Ett par av de stora sparförslag som har nämnts öppnar upp för att fler äldreboenden privatiseras tillsammans med boenden för människor med funktionshinder.

– De förslag som har tagits fram är mycket realistiska, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linn Berglin (S) men tillägger att hon hoppas att kommunala effektiviseringar ska göra ytterligare privatiseringar överflödiga.

Kommunalrådet Stefan Konradsson (V) är däremot mycket tydlig när det handlar om att släppa in fler privata aktörer i den kommunala vård- och omsorgsapparaten.

– Det är en principfråga som vi inte viker ifrån. Det vi har sagt är att vi måste ta reda på vad det är som gör att den kommunala verksamheten är mycket dyrare än när verksamhet drivs i privat regi.

Det slutgiltiga beslutet kring budgetdirektiven fattas av kommunfullmäktige den 17 mars.

Mer läsning

Annons