Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkare utan bidrag lämnar gymnasiestudier

Nästan hälften av de gym­nasieelever som i fjol fick studiebidraget indraget på grund av skolk kom inte tillbaka i studier igen.
– För att öka motivationen behöver elever stöd snarare än hårdare krav, säger Karolina Österlind på Skolverket.

Annons

I fjol fick närmare 12 000 gymnasieelever studiebidraget indraget för att de hade skolkat för mycket. 42 procent av dem började inte studera igen detta läsår, visar en undersökning från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

När en elev hamnar i ett långvarigt skolk eller avbryter sin utbildning är det viktigt att skolan tar reda på vad det beror på, säger Karolina Österlind, undervisningsråd på Skolverket.

– Många elever vittnar om att de har haft väldigt lite vuxenkontakt innan de har avbrutit utbildningen. De önskar mer vuxenstöd, kanske i form av en mentor, säger hon.

Det är första gången som CSN kartlägger det ”grövre” skolket. Av de elever som läsåret 2007/2008 gick i fristående eller kommunala gymnasieskolor skolkade tre procent i sådan omfattning att de förlorade studiebidraget. Av dem som återvände till studierna detta läsår började var tredje skolka så mycket att de förlorade studiebidraget en andra gång.

Stockholms län hade förra året störst andel skolkare, följt av Skåne och Gotland. Minst skolkades det i Dalarnas län.

Mer läsning

Annons