Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoljoggen – ett av stegen till aktivare barn och ungdomar

Skolelever i Häggenås är en av många skolor i länet som anordnar Skoljoggen till veckan.

– Vi gör det som en rolig grej, en friluftsdag där alla deltar, säger Lena Widell, idrottslärare på skolan.

Skolidrottsförbundet, som ligger bakom arrangemanget, vill se ännu fler deltagande skolor.

Annons

Häggenås skola anordnar Skoljoggen varje år och eleverna från förskoleklass upp till årskurs fem deltar.

– Vi gör det som en hel lekdag. Äldre elever ansvarar för olika lekstationer som åldersblandade grupper går runt till, säger Lena Widell.

De har också en slinga på cirka 400–500 meter som eleverna under dagen kan springa för att samla poäng.

– Det brukar vara en väldig fart där, säger Lena Widell.

Tanken med dagen är att ha roligt och att visa på nyttan av att röra sig, och det samlas även in en summa pengar till Barncancerfonden.

Bakom arrangemanget Skoljoggen, som har 27 år på nacken, står Skolidrottsförbundet. Mikael Åsberg är lärare på Parkskolan i Östersund och ansvarig för Skoljoggen i länet.

– Det finns ett problem med att skolors personal inte tycker att de har tid eller möjlighet att engagera sig vid något vid sidan av det vanliga skolarbetet. Men det krävs faktiskt inte så mycket, säger Mikael Åsberg.

Skolorna kan välja att lägga upp dagen som de vill berättar han.

– Det går till exempel att samarbeta med andra skolor eller anordna utmaningar skolor emellan. Varför inte göra det som en mer seriös rörelsedag och till exempel bjuda in idrottsprofiler som dragplåster, Jämtland har ju en uppsjö av dem.

– Det är fastlagt, från olika håll, att ungdomar och även vuxna rör sig för lite. Därför är det viktigt att inspirera eleverna till att röra sig, säger Mikael Åsberg.

Skolidrottsförbundet har också påbörjat en satsning som heter Hälsoresan. Ytterligare ett sätt att stimulera barn och ungdomar till fysisk aktivitet.

– I dagens samhälle har vi tappat bort de här med att vara ute och röra på oss spontant, därför kan det behövas olika aktiviteter där man förmedlar att rörelse är kul, säger Mikael Åsberg.

Hälsoresan går ut på att elever, mellan 6 och 13 år, ensam eller i grupp, ska samla poäng under tre perioder under läsåret. I det ingår till exempel att äta näringsriktig frukost och lunch, att gå eller cykla till skolan, att röra sig på rasten eller att delta i någon fysisk aktivitet, inom eller utanför skoltid.

Mer läsning

Annons