Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoleleverna i Jämtland får mest pengar i landet

Jämtlands län lägger ned mest pengar på grundskoleutbildning räknat per elev i hela landet. Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

Annons

2008 års kommunala bokslut har sammanställts i en bok som Sveriges Kommuner och Landsting gett ut tillsammans med Statistiska Centralbyrån.

I statistiken framgår det bland annat att utgifterna för utbildning samt äldre- och handikappomsorg i Jämtlands län ligger bland de absolut högsta i landet.

Exempelvis kostar varje elev i grundskolan i Jämtlands län 102 146 kronor. Det är högst i landet och drygt 22 000 kronor mer än i Skåne län som ligger längst ned på listan. Riksgenomsnittet ligger på 85 179 kronor.

Tittar man på kostnaderna för varje gymnasieelev i Jämtlands län är beloppet 107 259 kronor per år. Endast Västerbottens län har högre kostnader för sina gymnasieelever. Riksgenomsnittet ligger på 97 542 kronor.

Även äldre- och handikappomsorgen i länet är dyrare än på de flesta andra platser i landet. Total lägger man 22 810 kronor per invånare på denna verksamhet, att jämföra med riksgenomsnittet på 17 598 kronor, och Stockholms läns siffra på drygt 12 000 kronor.

Också kostnaderna för infrastruktur och politisk verksamhet är högre per invånare i Jämtlands län än vad det är på nationell nivå. Dock spenderar man i länet mindre pengar på fritid och kultur än riksgenomsnittet.

Totalt sysselsätter kommunal verksamhet 84,1 personer per 1 000 invånare i länet, räknat i årsarbeten, jämfört med 65,9 i hela Sverige. Skattesatsen är klart högre (33,23 % i snitt för länets åtta kommuner) jämfört med riket som helhet (31,52%).

Mer läsning

Annons