Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever frågas ut om sexhandel

Nu ska länsstyrelsen ta reda på vilka erfarenheter det finns av sexköp och sexförsäljning bland taxichaufförer, hotellmedarbetare och skolelever i länet. Bland skolelever i Härnösand hade ett tiotal ungdomar sålt sexuella tjänster någon gång.

Annons

Prostitution och människohandel för sexuella ändamål ska motverkas på bred front, det har regeringen bestämt.

– Länsstyrelsen har fått uppdraget att ta initiativ till att samordna insatser som syftar till att motverka prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Men för att göra det måste vi veta vilken utgångspunkten är, vilken kännedom det finns om prostitution i länen, säger Jenny J Långström.

Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland samarbetar och det är Jenny J Långström i Härnösand som leder arbetet.

Det ska bland annat göras genom enkäter och intervjuer.

– Vi har skickat ut enkäter taxiföretag, kvinnojour och ungdomsmottagningar i Jämtlands län, säger hon.

Under hösten kommer det att skickat ut flera enkäter till olika aktörer och även till högstadieskolor i länet.

– Det blir inte alla högstadieskolor som får svara men vi har tänkt att åtminstone någon skola i varje kommun ska delta.

Frågorna handlar bland annat om attityder och efterfrågan på sexuella tjänster. I våras svarade drygt 200 ungdomar i Härnösand på en sådan enkät.

Det visade sig att ett tiotal ungdomar hade sålt sexuella tjänster någon gång och att ett trettiotal fått frågan om de vill sälja sexuella tjänster.

– De fyllde i enkäten i samband med en ungdomsmässa, säger Jenny J Långström.

Parallellt med undersökningarna innehåller arbetet också nätverksträffar. Det är länsstyrelsen, polis, socialtjänst, tull, boenden för ensamkommande flyktingbarn, migrationsverket samt kvinno- och tjejjourer som ingår i nätverket.

När projektet är klart, i december i år, hoppas länsstyrelsen ha fått svar på hur de ska arbeta för att stärka det förebyggande arbetet mot prostitution och människohandel i länen.

Mer läsning

Annons