Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchefer stoppade flera anställda från att protestera

/
  • Björn Sandal, s, var en av de politiker som fick tränga sig förbi de protesterande barnen. Han tycker att förskolepersonalens protest ligger på gränsen till vad som är tillåtet.

Skolcheferna stoppade flera anställda från att vara med i protesten.
– Vill man göra något sådant här så får man begära ledigt, säger kommunens högste skolchef Anders Byström.

Annons

Flera förskollärare och barnskötare kunde inte vara med på protestmötet under gårdagen. Anledningen var att de blev stoppade av sina chefer.

– Vi hade tänkt komma dit och visa vårt missnöje men det fick vi inte eftersom Anders Byström har gett oss munkavle, säger en mycket upprörd förskollärare Anneli Johansson på Campus förskola i Östersund.

Förklaringen som hon fått från sin närmaste chef, rektor Lotta Bergman Hellström, är att personalen inte har rätt att genomföra den här typen av sysslor på sin arbetstid.

– Det känns hemskt att bli stoppad för en sådan här sak. Vad är det för kommun vi jobbar i, ska man kunna sätta munkavle på personalen på det här sättet, frågar hon sig och tillägger:

– Det skulle kanske ha tagit 20 minuter eller en halvtimme med restiden att göra en sådan här sak.

Rektor Lotta Bergman Hellström står bakom sin personal i den här frågan. Men hon berättar att det kommit direktiv uppifrån som hindrat henne från att tillåta dem att åka iväg på protesten.

– Jag har fått sagt till mig att jag begår ett tjänstefel om jag låter dem genomföra den här protesten. Jag måste göra det jag åläggs annars hamnar jag själv i blåsväder. Men visst förstår jag det de vill göra, säger hon.

Kommunens högste skolchef, Anders Byström, berättar att han nyligen fick veta att en del anställda tänkte genomföra protesten. Därefter har han och de olika skolområdescheferna diskuterat saken.

– Vi är av samma uppfattning allihop. Om man vill gå iväg från jobbet för en sådan här sak så måste man ta ledigt. Det är inget konstigt med det och samma regler gäller för alla.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Björn Sandal, s, tycker heller inte att förskolepersonalen borde protestera på sin arbetstid.

– Om de bara gör det här i protestsyfte så tycker jag att det är tveksamt. Man måste få agera men man måste också tänka på hur man agerar. En vild handling som den här, vem gagnar den, frågar han och menar att personalens protest ligger på gränsen till vad som är tillåtet.

Mer läsning

Annons