Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarnen möttes av döda kalvar

/
  • ”Det känns för djäkligt att jag glömde att täcka över de döda djuren innan              skolbarnen kom hit till gården. Jag får tänka mig för nästa gång vi har studiebesök här”, säger lantbrukaren Sven-Erik Eriksson från Frösön.Foto: Jan Andersson
  • Det avhuggna kohuvudet var nog det mest skrämmande för barnen.

När skolbarnen kom till bondgården på Frösön möttes de av en skrämmande syn. Vid gödselstacken låg två döda kalvar, ett djurskelett och ett kohuvud.
– Det var djäkligt olyckligt och jag borde ha täckt över djuren innan studiebesöket, säger lantbrukaren Sven-Erik Eriksson.

Annons

Besöket på bondgården, som var en del av elevens val, som eleverna i Vallaskolan genomförde under förra veckan, kunde ha slutat roligare för eleverna. De 33 skolbarnen, mellan sju och elva år, hade just kommit till gården och började gå runt och studera hur en modern bondgård fungerar. När de kom till gödselstacken fick de se en skrämmande syn. Bredvid gödselhögen låg två döda kalvar, ett djurskelett och ett avhugget kohuvud.

– Det var mest otäckt för de mindre skolbarnen, säger Nils Walltin, en av lärarna på Vallaskolan som var med på besöket.

– Naturligtvis borde lantbrukaren tänkt sig för och tagit bort kadavren innan vi kom dit. Nu blev det svårt för många att koncentrera sig på resten av gården sedan de sett de döda kalvarna.

Lantbrukaren Sven-Erik Eriksson håller med om att det inte var så lämpligt att eleverna fick se de döda djuren.

– Det var djäkligt olyckligt, säger han. Men samtidigt är det vardag för oss som håller på med lantbruk. Nu har vi många kor som kalvar och ungefär tio procent av dem är döda vid födseln på grund av olika anledningar, exempelvis kan de ligga fel i kon. Andra djur blir sjuka och svaga. De avlivas i stället för att de ska behöva äta medicin hela sitt liv och behöva lida.

– När det gäller kohuvudet så var det från en kossa som blev slaktad här på gården tidigare och nu har huvudet tinat fram under snön.

Sven-Erik Eriksson berättar att man inte ringer efter kadaverbilen bara för ett dött djur utan att samlar på sig ett antal innan det är dags för hämtning.

– Vi lägger de döda djuren vid gödselbrunnen och där får de ligga tills de blir hämtade. Tyvärr så tänkte jag mig inte för och täckte över dem innan barnens besök och det ångrar jag nu.

Sven-Erik har 250 djur på sin gård och 140 av dem är mjölkkor som betjänas av två mjölkrobotar.

– Man har ögonen på sig i det här jobbet, säger han. Tidigare, när en av kvigorna i ladugården måste nödslaktas så lade vi kroppen så att hon syntes från vägen här utanför. Då gick det inte lång tid innan miljö- och hälsa på Östersunds kommun ringde och frågade om vad som hade hänt. De hade fått in en anonym anmälan. Nästa gång en ko dog så lade vi kroppen långt från vägen som möjligt, men även då ringde kommunen och var nyfiken eftersom någon hade ringt och anmält.

– På ett sätt är det bra att folk har ögonen med sig, med tanke på vad som hänt i ladugårdar i länet den senaste tiden, säger Sven-Erik.

En av föräldrarna till de mindre skolbarnen som var med på besöket, säger att hennes pojke har pratat hemma om att han vill bli bonde när han blir stor.

– Men efter att han sett de döda djuren har han ångrat sig, säger mamman.

Mer läsning

Annons