Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn har drabbats av blodsugare

/

Elever på många skolor i Östersunds kommun drabbas årligen av huvudlöss. Skolsköterskan Christina Larsson vill därför uppmana föräldrar att alltid berätta om de upptäcker att deras barn har löss.

Annons

Elever på flera skolor i Östersunds kommun har den senaste tiden drabbats av huvudlöss. Men problematiken är långt ifrån ovanlig.

– Det är mycket vanligt. Det kanske inte förkommer på alla skolor varje år men på många, säger Christina Larsson som är skolsköterska med medicinskt ansvar inom Östersunds kommun.

Hon berättar att risken för spridning av huvudlöss är som störst när eleverna inte har varit i skolan under en period.

– Den största risken för spridning är vid skolstarten på hösten men även efter andra lov. Då har många varit bortresta och träffat människor från andra delar av landet som kanske haft löss.

För att minska spridningen av huvudlöss vill Christina Larsson att föräldrar alltid berättar för skolpersonalen om något barn har fått löss.

– Om man vet att det förekommer i en klass så kan man vara mer observant och informera de andra föräldrarna.

Christina Larsson tror att vissa än i dag upplever en skam om de drabbas trots att det inte finns någon koppling mellan dålig hygien och huvudlöss.

– Det ligger nog kvar en del sådan fördomar från den tid när föräldrarnas föräldrar var unga. På den tiden kanske det inte var lika lätt att behandla som i dag.

Huvudlusen har på senare tid börjat bli resistent mot vissa av de medel som används för att bekämpa den. Läkemedelsverket rekommenderar därför att man bara behandlar löss om man är säker på att man har drabbats. Det är alltså inte bra att behandla bara vid misstanke om löss.

För att komma bort från problematiken med resistenta löss rekommenderas i dag oftast medel som inte är giftiga för lössen men som i stället kväver dem.

Mer läsning

Annons