Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilda världar för bostadsmarknader i länet

På några ställen i Jämtland finns ett sug efter nya bostäder. Men inte överallt.
– Här är det stiltje, säger Elin Novén, planingenjör på Strömsunds kommun.

Annons

De närmaste åren kan 1 000 bostäder komma att byggas i Östersund. I Krokom nära Östersund och Åre har det under flera års tid rått bygg-boom.

I övriga länet är läget ett annat berättar Olle Lundgren, länsarkitekt.

– Det är en delad situation. För samtidigt som det behövs bostäder i Östersund, Åre och i Krokom nära Östersund så är det inte samma situation i andra delar av länet. Om man utrycker det milt, säger Olle Lundgren.

Var då?

– Allting utanför Östersund, Krokom nära Östersund och Åre.

Förklaringen till bostadsbristen i Östersund är inte bara att det inte byggts bostäder. Utan att det inte byggts på rätt ställen.

– Det är en bostadsbrist i dag delvis för att det inte funnits boende där det varit attraktivt att bo, förklarar Olle Lundgren.

I Strömsund är det situationen en annan än i de ”heta” orterna. Elin Novén som är planingenjör hos Strömsunds kommun bekräftar den bild som Olle Lundgren målar upp av övriga länet.

– Det är inte mycket nytt som byggs här. Det är mest detaljplaner över ändringar på byggnader som lämnas in. Inte alls sådan fart som i Krokom, säger hon.

Även i Bräcke har byggandet av nya lägenheter för länge sedan stannat av. Kjell Backlund är teknisk chef på Bräcke kommun. Han har inga invändningar mot Olle Lundgrens analys.

– Han har ju rätt Olle, säger Kjell Backlund.

Till hösten kommer det att flytta in några gymnasieelever och Bräcke har även fått besked om att en flyktingfamilj kommer behöva lägenheter.

– Det lyser upp vår tillvaro lite. Men sammantaget så har vi en vakansgrad på säkert åtta procent lediga lägenheter, säger Kjell Backlund.

Vad betyder det för Bräcke kommuns ekonomi?

– Det är så klart inte bra att lägenheter står tomma. Absolut inte.

I stället önskar Kjell Backlund att antalet lediga lägenheter låg kring fyra procent.

Vad är problemet?

– Att vi har en befolkning som minskar med 100 personer varje år.

Vad är lösningen?

– Vi har trots allt en tilltro på en inflyttning, säger han.

Kjell Backlund berättar att det finns ungefär 900 personer som pendlar till eller från jobbet i Bräcke varje dag. Infrastrukturen – framförallt Mittnabotåget – betyder enormt mycket för hur många som vill och kan bo i Bräcke.

– Den har en enorm betydelse. Det är A och O. Vi och andra orter längs banan jobbar med näbbar och klor för Mittnabotåget, säger Kjell Backlund.

Mer läsning

Annons