Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidstadion – långsiktig satsning som gett utdelning

/
  • Investeringarna  på skidstadion i Östersund har gjorts successivt. Räknar man tillbaka till 1991 då flera satsningar kom igång har kommunen plöjt ned 58,5 miljoner för att få en anläggning i absolut världsklass. För drygt en vecka sedan fick de utdelning för sitt arbete. IBU meddelade att Östersund blir platsen för samtliga världscuppremiärer i skidskytte under fem år.

Redan 1969 börjar kommunen spendera pengar på vad som 40 år senare ska bli en motions- och tävlingsarena för längdskidåkning och skidskytte i högsta världsklass.

Annons

Kring 100 miljoner kronor har satsats hittills på stadion om man räknar tillbaka ända till 1969, då Utsikten byggdes. Till den summan har både kommunen, EU och statens omställningsmedel använts.

I början på 90-talet kom satsningarna igång som skulle föra stadion närmare en tävlingsarena i framkant.

– De som var med och jobbade med det här då vet nog inte vad de satte igång, summerar Bert-Olof Zackrisson, kanslichef på kultur- och fritidsnämnden i dag.

I början av 2000-talet kom investeringarna på allvar igång mot skidskytte-VM 2008. Då har kommunen också som uttalat mål att profilera sig som en stad med stora vintersportarrangemang och vill därför stödja tävlingar på hög nivå. Det ska vara minst SM-tävlingar.

Räknar man från det att de större investeringarna kom igång 1991 och fram till de satsningar som görs nu har kommunen plöjt ned 58,5 miljoner kronor i skidstadion. Dessa miljoner har dock i sin tur säkrat ytterligare mångmiljonbelopp i EU-bidrag och omställningsmedel.

En riktig hårdsatsning pågick mellan 2002–2005 för att kunna dra hem stora internationella tävlingsarrangemang. Kommunen bidrog då med 18,6 miljoner. Det var i samma veva som hetvattenackumulatortanken, ÖSK-termosen, byggdes.

Inför skidskytte-VM 2008 redovisades ytterligare behov av investeringar, mycket på grund av de prognoser som talar för stora publiktillströmningar och avtal för tv-sändningar. Från 2006 kom dessa igång. Bland annat blev skidstadion först i världen med en belysning som klarar tv-bolagens krav på ljusförhållanden för kvällssändningar. Nu bidrog kommunen med 18,5 miljoner.

Just nu pågår ytterligare ett projekt då man bland annat uppgraderat åskådarläktare, har köpt in vallabodar och kommer att göra ett snötillverkningssystem som garanterar snö i skidspåren från och med 1 november varje höst – med start i höst. Kommunen hjälper till med 6,5 miljoner.

Den 25 maj i år gav de intensiva satsningarna en välförtjänt utdelning då Internationella skidskytteförbundet, IBU, meddelade att Östersund blir platsen för samtliga världscuppremiärer under fem säsonger, från och med december i år.

Men tekniken går framåt och det krävs att Östersunds skidstadion följer med i utvecklingen framöver för att inte bli omsprungen av andra tävlingsarrangörer.

– Det är en utmaning att hålla sig kvar i toppen och jag har inget svar på hur man ska fortsätta utveckla stadion. Det kostar på att hålla sig kvar på den här nivån och till syvende och sist är det en politisk fråga, säger Bert-Olof Zackrisson.

Mer läsning

Annons