Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidorna regerar i backen

/
  • ”Det är roligare med skidor, snowboard är lite svårare, tycker Max Bäck och Villiam Risne. De bor i närheten av Gustavsbergsbacken och drar ofta dit direkt efter skolan.
  • Villiam Risne gör en ”360” i hoppet.”Att raila är kul, tycker 10-åriga Max Bäck, som hellre gör det än att hoppa.
  • 9-åriga Edvin Olsson gör en ”360”, vilket innebär att han hoppar runt ett helt varv i hoppet. Foto: Ulrika Andersson

För tio år sedan var det snowboarden som var het i backen. Men nu har intresset för den brädan svalnat – och skidorna regerar igen.

Annons

Under förra vintersäsongen gjorde SLAO, Svenska liftanläggningars organisation, en undersökning i landets backar.

Hur många åker skidor, respektive snowboard eller telemark? Det var frågan de ville ha svar på. Och resultatet blev tydligt: skidorna dominerar stort.

– Under hela 90-talet ökade andelen snowboard i skidbackarna och uppgick 1999 till mer än 20 procent av åkarna. Men carving- och twintipsåkarnas intåg i skidbackarna har vänt trenden, säger Hans Gerremo, vd på SLAO, Svenska Liftanläggningars Organisation i ett pressmeddelande.

I fjol var det nio av tio åkare, närmare bestämt 88 procent, som tog sig ned för backen med slalomskidor under fötterna. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med för fyra vintrar sedan.

Och det är snowboardåkarna som har gett upp, kan man ana, de i sin tur tappat lika många procentenheter under samma period.

Telemarksskidor var det bara en procent av alla utförsåkare som använde under förra vintern. Och kategorin udda åkdon, som snowblades, stod för knappt två procent.

Några som gillar att åka skidor är Villiam Risne och Max Bäck, 9 och 10 år, på Frösön. De bor alldeles i närheten av Gustavsbergsbacken. När LT träffar dem har de gått dit direkt efter skolan.

– Vi har åkt i fyra, fem år och är här flera gånger i veckan, säger de.

– Skidor är mycket roligare, säger Villiam Risne, som även tävlar i slalom.

Men de har givetvis testat snowboard också.

– Det är lite svårare med snowboard, säger de.

Det är ett påstående man kan tvivla på en aning när man ser killarna sätta av nerför det största hoppet i Gustavsbergsbacken för att bland annat göra en ”360” (snurra runt ett helt varv i hoppet). Och kort därefter letar de sig till en rail.

Mer läsning

Annons