Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidkungen som trivs utmärkt i skymundan

/
  • Mora-Nisse (till höger) fyllde på måndagen nittio år och uppvaktades på en gård i anknytning till Vasaloppsmuseet i Mora. Tronföljaren Sixten Jernberg (till vänster) var med bland de sjutton vasaloppssegrare som gratulerade.  Foto: Scanpix

Han kom från lilla Lima utanför Sälen, Sixten Jernberg, som fyllde 80 år på fredagen. Med massor av hårda träningstimmar i kroppen dominerade han skidvärlden. Efter karriären valde han stillheten i Lima framför en ledarkarriär.

Annons

Från mitten av 1950-talet och tiotalet år framåt var Sixten Jernberg kungen som regerade i skidvärlden. Jernberg har framställts som lite vresig, en självplågare som gick sina egna vägar.

När Jernberg bestämde sig för att sluta som aktiv gjorde han det utan att ta steget över till ledarsidan, frånsett en period då han hjälpte till med banläggning för skidskyttarna.

– Det kanske berodde på att jag var egen företagare, när jag slutade åka lade jag skidåkningen åt sidan, tvärt. Jag har aldrig varit ledare, inte ens i Lima. Visst hade vi stora skidläger i fritidsbyn, som jag byggt, med mycket ungdomar som tränade här och en del av dem blev enormt bra, som Thomas Magnusson. Honom och andra följde man till 100 procent i VM och OS. Likadant var det när Thomas Wassberg och Gunde Svan kom fram, men sen har dom ju strulat till det så in i helsicke med olika tävlingsmoment. Man kan inte följa med nu, räkna poäng och bonuspoäng, jag förstår det inte.

Du har inte varit speciellt offentlig person efter karriären, inte synts på idrottsgalor och i andra sammanhang. Varför?

– Jag har aldrig varit i Globen! Jag hatar såna där jippon, så är det. Jag har också fått inbjudningar. Men jag hör så dåligt, och så denna musik, och alla pratar. För mig att fara på en sån tillställning är jobbigt.

Hur mycket kontakt har du i dag med skidkungarna som kommit efter dig?

– Ingen, jag har väl träffat Wassberg och Magnusson några gånger. Men jag har inte lagt mig i hur de tränat och lagt upp sina karriärer. I det här gamet finns det så många förståsigpåare så jag är liksom nollställd trots att jag varit med så mycket. Det finns alltid någon som kan bättre trots att de inte hållit på själva. Men så är det i hela samhället i dag.

Hur mycket intryck tog du själv av tidigare skidkungar?

– Det var ganska mycket, men det gällde inte längre när vi kom in på 1950-talet. Då skulle allt gå snabbare. Man ville utveckla redskap, men det fick jag inte chans att göra förrän jag fick en anställning på en skidfabrik 1957. Då vips, började det hända saker. Då blev saker lättare, smidigare. Jag började lägga plastkanter på skidorna och var i början helt ensam om det. Jag blev då väldigt ståsäker i backarna och kunde skära svängarna.

Vilket av alla dina lopp i karriären är du mest stolt över?

– VM-guldet i Lahtis på 50 kilometer 1958. De hade lyckats få lottningen så Veikko Hakulinen startade 30 sekunder efter mig och det var bara han och mig som det gällde mellan. Hade han kommit ikapp hade han aldrig släppt, han var en hårding. Jag öppnade stenhårt men han var bara 15-20 meter efter mig ett tag men då tände det till igen.

Hur mycket hjälp hade ni under loppen med tidsangivelser?

– Inte mycket, och det hjälpte inte heller. Man åkte ju på max hela tiden och var inget plus att veta att man låg efter. Inte fick man mer kraft av det.

– Vill man vinna måste man ligga på och stjäla varje meter man kan från de andra.

Finns det någon tävling du fortfarande ångrar?

– Femmilen i Squaw Valley under OS 1960 skulle jag aldrig åkt. Jag startade trots att jag var förkyld så till den milda grad och hade också feber. Jag blev förstörd i halsen och tvingades operera mig efteråt och trodde det var slutet för mig, då hade jag tankar på att lägga av. Jag tålde inte träning på samma sätt efter det, kunde inte träna mer än två timmar åt gången.

Hur mycket skidor åker du i dag?

– Den här vintern har jag inte åkt alls, hjärtat har satt stopp. Men när det blir mildare har jag tänkt att komma ut och åka lite i lätta partier.

Mer läsning

Annons