Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skickade hem elev – Östersund får kritik från Skolinspektionen

Skolinspektionen kritiserar Östersunds kommun efter att kommunen brustit i stöd till en grundskoleelev och under en månads tid inte sett till så att elevens rätt till utbildning fullföljts. Skolinspektionen bedömer att kommunen inte följt lagen vad gäller elevens rätt till utbildning och rätt till särskilt stöd.

Annons

Under elevens sjätte skolår vid en av skolorna i Östersunds kommun hade eleven mycket frånvaro. Under vårterminen fick eleven veta att denne inte var välkommen till skolan.

Föräldern, som anmält skolan till Skolinspektionen, upplevde att eleven var avstängd från skolan, men skolan hävdar att barnet bara inte var välkommet till skolan.

Östersunds kommun upplever att det varit många konflikter kring eleven och att det funnits oro för elevens hälsa. Under vårterminen hotade eleven en annan elev.

Skolan polisanmälde hotet och vände sig även till socialtjänsten. Senare hotade eleven först en lärare och därefter en elevassistent.

Skolan anser att man kommit överens med elevens förälder, socialtjänsten och eleven redan vid det första hotet att om någon fler incident inträffade skulle eleven skickas hem från skolan.

Sedan slutet av vårterminen har det fungerat bättre kring eleven och när eleven arbetar själv med en specialpedagog fungerar skolarbetet, eleven har dock inte deltagit i de återskolningsaktiviteter som skolan planerat för att återföra eleven till klassen.

Skolinspektionen menar att skolledningen och Östersunds kommun brustit i sitt agerande på flera punkter.

Skolan har ansvar för en grundskoleelev även om denne inte vistas i skolan och det ansvaret har Östersunds kommun inte tagit. Skolinspektionen menar att skolan gjort fel som skickat hem en elev från skolan under en månad utan att ha fattat något beslut eller utrett hur elevens rätt till utbildning ska garanteras.

Vidare riktar Skolinspektionen kritik mot rektorn för att inte ha utrett elevens behov av stöd och för att inte ha följt upp och utvärderat de insatta stödåtgärderna eller satt in nya åtgärder när stödet inte fungerat.

Mer läsning

Annons