Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skateboard och cyklar släpps fram på torget

Cykla och åka skateboard föreslås vara tillåtet på det nya torget i Östersund. Servering får ske på tre av platåerna och allt från friluftsmässor till baklucke-loppis ska göra torget levande.

Annons

Det är några av riktlinjerna för torget som tagits fram av kommunens tjänstemän i samråd med olika aktörer.

Nästa vecka invigs det omdebatterade nya Stortorget. Dagarna innan ska miljö- och samhällsnämnden ta ställning till förslagen om hur torget ska få användas.

– Torget ska vara en plats för både tillfälliga och permanenta aktiviteter. Utbudet ska vara blandat. Det ska vara lätt att boka torget och du måste veta vad som gäller och vilka förväntningar som finns på dig säger Jari Hiltula, projektledare.

Förslagen till torgpolicy ser ut så här:

Användandet av torget regleras sparsamt för att Stortorget ska vara en plats för aktiviteter för Östersundsbor och Östersunds gäster. Torget ska präglas av en dynamik där det ska kunna förekomma både planerade och spontana aktiviteter.

Stortorget ska ha en enhetlig gestaltning av uteserveringar och andra verksamheter av permanent karaktär.

Upp till tre av platåerna ska upplåtas för servering av till exempel fika, mat, dryck, glass

Platån i det nordöstra hörnet mot Prästgatan upplåts till tillfälliga aktiviteter, och platån i väster upplåts eventuellt till aktiviteter som kräver scen.

Upplåtelse av torget sker enligt särskilda regler.

Servering av mat kan endast genomföras om verksamheten har ett baskök i anslutning till serveringen. Detta eftersom byggnader inte kommer att tillåtas på serveringarna.

Serveringar utefter fasader prövas från fall till fall. De får inte försvåra för passage för besökare på torget.

Installationer måste utformas på ett sätt som gör att de går att ta bort vid stora arrange-mang som kräver hela torgets yta.

Möjlighet till serveringstillstånd på platåerna styrs av socialförvaltningens krav på serveringstillstånd med hänsyn till alkohollagstiftningen.

Mer läsning

Annons