Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot vårdutbildning

/
  • Flera studenter går till hård attack mot utbildningen vid Frösö vård- och hälsocollege. Fyra personer har valt att anmäla utbildningen till Skolinspektionen.

Flera studenter riktar skarp kritik mot utbildningen vid Frösö vård- och hälsocollege. Fyra personer har valt att anmäla utbildningen till Skolinspektionen.

Annons

Sandra Lundh började på Frösö vård- och hälsocollege hösten 2008. Hon hade bestämt sig för att gå den ett år långa omvårdnadsutbildningen och ville läsa på distans.

Men tiden som studerande blev till ett skämt. Ingenting fungerade.

– Jag blev väldigt besviken på den här utbildningen. Ingenting var som jag hade tänkt. Efter en termin gav jag upp, säger hon och berättar att hon nu har flyttat till Västmanland för att gå en omvårdnadsutbildning där.

Sandra Lundh berättar att hon och de andra studenterna inte fick några tydliga besked om vad de skulle studera eller vilka uppgifter de förväntades utföra. Om de frågade sin lärare fick de beskedet att hon skulle ta reda på svaret och återkomma.

Men några svar kom aldrig. Vid de obligatoriska träffarna var läraren ofta oförbered och utan studiematerial.

– De dagarna var helt bortkastade, säger Sandra Lundh.

Hon berättar också att de böcker som skolan skulle tillhandahålla ofta saknades eftersom det fanns för många studenter på varje bok.

Sandra säger att det bara var fem–sex stycken i hennes grupp som avslutade utbildningen på vårterminen. De övriga drygt 20 studenterna valde att hoppa av.

När Sandra Lundh kände att hon riskerade att inte få ut något av sin utbildning vände hon sig till Lärcentrum i Krokoms kommun. Lärcentrum hade beställt utbildningen av aktiebolaget Frösö vård- och hälsocollege. Hon hoppades att de ansvariga där skulle reagera.

– De var fullt medvetna om problemet. Rektorn sade att han skulle tala med läraren. Han gjorde nog det också men det blev ingen förbättring.

Sandra Lundh har talat med fler som gått omvårdnadsutbildningen efter henne och samma problematik har funnits då. De senaste månaderna har fyra anonyma studenter anmält Frösö vård- och hälsocollege till Skolinspektionen.

Anmälningarna vittnar om stora problem. En av anmälarna skriver: ”Det är så hemskt att de får fortsätta så här, vi lär oss absolut ingenting, vi får inte ens litteratur som utlovat”.

En annan anmälare skriver att han eller hon har informerat skolans ledning om problemen men att det har lett till trakasserier. Ytterligare en anmälare skriver att studenter ger upp och hoppar av för att utbildningen inte fungerar. ”Jag är grymt besviken och många med mig. Vi startade för några veckor sedan och detta är ju katastrof”.

Mer läsning

Annons