Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadeståndskravet från Frösö zoo får ingen förtur

– Vi kommer inte att behandla skadeståndskravet från Frösö zoo på något annat sätt än de andra 30-tal krav som har kommit in till kommunen angående vattnet.

Annons

Det säger kommunjuristen Maria Lewandowski angående där vi berättade att djurparken anlitat juristen Mats El Kott för att få ersättning för att tropikhusets alla apor blivit sjuka.

Djurparkens ägare Åke Netterström är helt säker på att det är dricksvattnet som är skuld till det hela. Nu är det inte bara Frösö zoo som driver skadeståndskrav mot kommunen utan ett 30-tal personer som vill ha ersättning för bland annat utebliven arbetsinkomst. När alla turerna är utredda i anspråksfrågan kan det bli så att en del får pengar medan andra blir utan.

– Vi har varit kontakt med vårt försäkringsbolag och de har inte än tagit ställning till vad vår ansvarförsäkring täcker. Skulle det visa sig att vissa ärenden täcks av försäkringen så kommer vi att bolla över ärendet till bolaget. Täcks inte ärendet av försäkringen så behandlar vi kravet själva, säger Maria Lewandowski.

Hon säger också att de flesta skadeståndsanspråken kommer från privatpersoner.

– En del har skickat med läkarintyg där det står att personen haft Cryptosporidium i sin avföring och att de tvingats att vara hemma från arbetet si och så många dagar. Andra vill ha ersättning för sveda och värk och ersättningskraven varierar för varje skadeståndsanspråk.

• Hur stora är djurparkens chanser till ersättning?

– Det kan jag inte svara på. Jag har själv inte sett deras skadeståndskrav. De kommer inte att få någon förtur och vi tar alla ärenden metodiskt. Vi har gjort en preliminär juridisk bedömning av skadeståndsfrågan. Efter att vi är klara med vad försäkringsbolaget säger tar vi ställning.

– Men skulle det vara så att någon inte är nöjd med det beslut som han eller hon får så finns det möjlighet att föra ärendet vidare i tingsrätt eller va-nämnden, beroende på vilken lag man åberopar.

• Vilka bevis kommer ni att vilja ha djurparksfallet?

– Det får hans juridiska ombud själv klura ut, säger Maria Lewandowski.

Mer läsning

Annons