Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadad kabel har slagit ut telefontrafiken i stora delar av länet

Ett avbrott och störningar i både fasta- och mobiltelefonnätet, som sträcker sig från de södra delarna av Bergs kommun, stora delar av Härjedalen och norra Hälsingland, har inträffat under kvällen. Larmnumren kan för vissa inte gå att ringa.

Annons

Totalt handlar det om cirka 4 500 telekunder som är drabbade i ett område som sträcker sig från de södra delarna av Bergs kommun, stora delar av Härjedalen och norra Hälsingland i höjd med Ljusdal.
Räddningschefer kontaktades för att bemanna flera brandstationer i det drabbade området. De brandstationer som är öppna för att hjälpa allmänheten är Rätan, Lofsdalen, Ytterhogdal, Vemdalen, Hede, Funäsdalen, Sveg och Lillhärdal.
Till den närmaste brandstationen ska personer vända sig om de behöver hjälp i form av ambulans eller räddningstjänst. För även om man kan ringa SOS-alarm kan det finnas svårigheter för dem att sedan komma i kontakt med räddningstjänsten och ambulans.
– Vi har bemannat alla brandstationer i Härjedalen för även om personer skulle kunna nå SOS med sin mobiltelefon så har SOS ingen förbindelse med oss radiovägen, säger Kurt Svensson räddningstjänstchef i Härjedalen.
Om personer vänder sig till brandstationen larmas sedan ytterligare hjälp.
– Tur att vi har den möjligheten med våra lokala sökare även om det innebär en viss fördröjning om vi behöver rycka ut, säger Kurt Svensson.
Enligt Skanova, som sköter reparationen, är det Vägverket som skadat kabeln genom att de satt ned pålar på den. Därför måste 300 meter kabel bytas ut. Kabelbrottet beräknas vara lagat 01.30 i natt.

Mer läsning

Annons