Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ska kommunen styra politikernas sexvanor?”

/
  • Mats El Kott, fp, tycker att kommunstyrelsen har fattat ett beslut över sina befogenheter när man bestämt att anställda och förtroendevalda i Östersunds kommun varken får snusa eller röka på sin arbetstid. Han vill därför att länsrätten ska pröva om beslutet är lagligt.  Foto: Henrik Flygare

Tobaksförbudet i Östersunds kommun har blivit ett fall för länsrätten. Politikern Mats El Kott anser att beslutet är ett övertramp och frågar sig om kommunen även ska bestämma över politikernas sexvanor och alkoholintag.

Annons

Från och med årsskiftet ska anställda och förtroendevalda i Östersunds kommun varken snusa eller röka på sin arbetstid. Den som använder tobak på jobbet får visserligen inget straff men förbudet har ändå lett till ett visst missnöje.

Mats El Kott, fp, sitter som ledamot i kommunfullmäktige och hör alltså till de som omfattas av förbudet. Trots att han varken röker eller snusar så tycker han inte att det är kommunens uppgift att styra hur han och de övriga förtroendevalda politikerna ska leva sina liv.

– Det kan verka bra att göra en sådan här sak men den här typen av beslut ligger utanför vad en kommun ska hålla på med.

Mats El Kott tycker att kommunstyrelsen har fattat ett beslut över sina befogenheter och vill därför att länsrätten ska pröva om beslutet är lagligt. Han ställer sig frågan; om kommunen får besluta om politikernas tobaksvanor, var slutar det då? I sitt yttrande till länsrätten skriver han:

”I kommunfullmäktige finns ett antal överviktiga personer. Skall kommunstyrelsen besluta att dessa personer måste minska sitt energiintag och öka sin energiåtgång?” Han ställer sig också frågan om kommunen kan besluta att de förtroendevalda måste delta i en alkoholfri månad eller att de anpassa sina sexvanor för att inte sprida könssjukdomar.

Kommunstyrelsen hävdar i ett svar till länsrätten att det är av yttersta vikt att även förtroendevalda politiker inte använder tobak på sin arbetstid. Kommunen skriver att det skulle vara märkligt om medarbetare inte får röka på arbetstid medan de förtroendevalda får göra det.

– Om man inför en tobaksfri arbetstid för de som jobbar i kommunen så är det ju viktigt att även de förtroendevalda efterlever det, säger Carina Zetterström, c, som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons