Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sjuksköterskor ses som förrädare”

/
  • Strukturrutans vd Ruth Berglund i samspråk med Inga-Kari Fryklund, ny vd för Vårdföretagarna och Birgitta Laurent, jurist på Svenskt näringsliv.

Om en sjuksköterska inom landstinget eller kommunen vill starta eget företag ses ofta som en avhoppare och förrädare.

Därför går också utvecklingen sakta.

Annons

– Ett allvarligt problem, anser Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas vd. De vågar inte ens låta någon veta att de har funderingar på att starta eget.

I går besökte hon Östersund tillsammans med Birgitta Laurent, konkurrensjurist hos Svenskt näringsliv och Tommy Karlsson från Almega.

Naturligtvis träffade de Ruth Berglund, vd för Strukturrutans äldreboende som fick berätta om sitt företag och samarbetet med kommunen.

Ett samarbete som gör det möjligt att klara uppdraget i glesbygd.

– Vi samarbetar med kommunen så de har ansvaret för de boende från klockan 17.00 till 08.00 på vardagarna och under helgerna, säger hon.

Regionchef Lisbeth Godin Jonasson, Svensk näringsliv berättar hur Östersunds kommun gjorde det möjligt för privata företag att lämna anbud eftersom kommunen delat upp områdena i lagom stora tårtbitar.

– Det är också så att man får mera vård för pengarna i privat regi, slår Inga-Kari Frylund fast. Makten flyttas till medborgarna och det blir kostnadseffektivt. Dessutom är incitamenten större att vården utvecklas i det privata.

Ruth Berglund säger också att företaget nyligen har kvalitetsgranskats och de har inga anmärkningar. Hon beskriver gensvaret från de anhöriga som väldigt bra.

Vårdföretagen växer så sakta runt om i landet. Nyligen bestämde sig Krokoms kommun för att lägga ut delar av hemtjänsten till privata utförare inom ramen för valfrihetssystemet, LOV, och tre företag har hittills startat.

I landet finns det, enligt Vårdföretagarna, 14 000 företag inom vård och omsorg. Av dessa har 9 000 etablerats efter 1993, 90 procent av dem har färre än 10 anställda.

I maj 2010 fanns 377 privata utförare inom ramen för valfrihetssystemet, de flesta företagarna är inte överraskande kvinnor.

Med tanke på att det inte finns särskilt stor arbetsmarknad för kvinnor i länet så hoppas och tror näringslivets företrädare att fler företag ska startas inom vårdsektorn.

Ruth Berglund har i dag 44 anställda på lönelistan vilket motsvarar 33 tjänster.

Mer läsning

Annons