Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterska från länet förlorar sin legitimation

En 48-årig sjuksköterska från länet får sin legitimation återkallad då hon inte längre kan sköta sitt jobb.

Orsaken är ett beroende av smärtstillandeläkemedel.

Annons

Sjuksköterskan motsätter sig att legitimationen återkallas och önskar att ärendet läggs ner utan vidare åtgärd. I annat fall önskar hon en prövotid på ytterligare tre år.

Hon fick sin legitimation i mitten av 1980-talet. Men sedan 1981 lider hon av värk och tillståndet motiverar smärtstillande mediciner.

1990 dömdes hon för stöld av läkemedel på sin arbetsplats och 2006 för att ha förfalskat recept.

2007 bestämde Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att ge henne en prövotid på för att ge henne en chans att komma ur missbruket.

Vid ett möte med Socialstyrelsen hösten 2010 kom det fram att sjuksköterskan var beroende av läkemedel för att kunna fungera i sitt dagliga liv. Nedtrappning av medicineringen hade misslyckats.

Efter en operation där hon också drabbades av en infektion så trappades konsumtionen av narkotikaklassade läkemedel upp.

Under prövotiden har med andra ord inte kvinnan kunnat trappa ner förbrukningen trots att behandlande läkare försökt hjälpa henne med det.

De ser ingen möjlighet att hon ska kunna återgå till yrket igen. Men kvinnan vill behålla sin legitimation för självkänslans skull.

"Jag vidhåller att få behålla legitimationen då sjuksköterska är en del av min identitet”, skriver hon.

Men Ansvarsnämnden går på Socialstyrelsens linje och återkallar kvinnans legitimation. Hon får alltså inte längre arbeta som sjuksköterska.

Mer läsning

Annons