Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukreglerna slår till med full kraft på länets arbetsplatser

Konsekvenserna av de nya sjukskrivningsreglerna börjar synas ute på arbetsplatserna. Redan nu har tio personer blivit av med jobbet inom landstinget eftersom de inte kan gå tillbaka till vården.

Annons

Av totalt 120, som var sjukskrivna per den sista oktober, var 60 långtidssjukskrivna. Av dessa har tio blivit, eller kommer att bli, uppsagda.

Dessutom har 30 anställda utförsäkrats från årsskiftet.

– Just nu försöker jag reda ut vad som händer med dem, för alla har inte tackat ja till introduktionsprogrammet, säger personalstrateg Karin Antonsson. En del har kommit tillbaka till jobbet, vet jag.

Hon tror dessutom att minst tio långtidssjukskrivna till kommer att sägas upp under året, eftersom det inte går att hitta några arbetsuppgifter för dem som inte kan gå tillbaka till vården.

Nu dras, med andra ord, de nya sjukreglerna till sin spets. Går det inte att rehabilitera långtidssjuka blir det uppsägning. De förlorar alltså sin arbetsgivare.

Om du blir utförsäkrad eller din tidsbegränsade sjukersättning tar slut, då ska Försäkringskassan lämna över till Arbetsförmedlingen så du ska få gå det nya introduktionsprogrammet i tre månader.

Det får du även om du har en anställning och är sjukskriven på hel- eller deltid.

Man kan alltså arbeta 75 procent och vara hos Arbetsförmedlingen på 25 procent. Ersättningen blir i nivå med a-kassan, men det är en aktivitetsersättning.

Det är säkert många arbetsgivare som sliter i dag med det nya regelverket.

I slutet av förra året sades alltså tio av de totalt 120 sjukskrivna inom landstinget i Jämtland upp, eftersom de inte kan erbjudas andra arbetsuppgifter.

Karin Antonsson befarar att ungefär lika många till kommer att sägas upp under året.

– Vi arbetar med att arbetsträna en del, men några kommer att bli uppsagda. Dessutom kommer ytterligare personal att bli utförsäkrade varje månad.

– Det är svårt i dagsläget att veta hur många vi klarar av att rehabilitera tillbaka. Vi vet att hur mycket vi än anpassar arbetsplatsen och vrider och vänder på organisationen kan de inte fortsätta arbeta inom sjukvården. Då har vi gjort allt som arbetsgivare och då får Arbetsförmedlingen ta hand om dem helt och hållet. Det är bara att önska dem lycka till.

Men har de gått introduktionsprogrammet hos Arbetsförmedlingen, under tre månader, kvalificerar det den sjukskrivne till ytterligare sjukperiod om de inte kan gå tillbaka till ordinarie arbetsgivare eller inte fått något arbete på öppna marknaden.

– Det blev liksom räddningsplankan, slarvigt uttryckt, som slängdes in i slutet av året. Har de samma nedsatta arbetsförmåga och får ett läkarintyg på det är de tillbaka på dag ett igen 1 april.

– Eftersom de kommer till Arbetsförmedlingen ges även möjlighet att titta om det går att få ett jobb inom Samhall eller få ett lönebidragsjobb. Sådant som inte kan prövas när de bara är sjukskrivna.

Karin Antonsson slår fast att arbetsuppgifter inte saknas inom landstinget, det handlar om att hitta rätt jobb till rätt person.

Mer läsning

Annons