Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuspersonal i protest mot sparpaket

/
 • Ilska, oro och frustration. Ett stort antal landstingsanställda demonstrerade i går mot ledningens sparpaket.Foto: Henrik Flygare
 • Susanne Störvold och Linda Blom anser att sparplanerna är förödande för arbetsglädjen. De funderar allvarligt på att byta arbete.Foto: Henrik Flygare
 • Schemaförändringar har retat många landstingsanställda som framöver          tvingas arbeta varannan helg. Foto: Henrik Flygare
 • Foto: Henrik Flygare

Besvikna, bittra och förbannade. Känslorna svallade bland sjukhuspersonalen efter beskedet om besparingarna. Under en demonstration spred de budskapet om landstingets galna sparpaket.

Annons

Ett stort antal demonstranter hade samlats vid sjukhusets entré klockan 16.00 i går. Och orden på plakaten gav ett tydligt budskap. Landstingsledningens sparpaketet är förödande.

En del i förändringar som ska genomföras handlar om arbetsvillkor och scheman för delar av personalen. Många upplever just schemaförändringarna som ett stort hot mot arbetsmiljön.

– Alla känner att det inte är roligt att jobba längre. Det är som att de hugger av oss benen, säger Susanne Störvold som är undersköterska på kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus.

Hennes kollega Linda Blom säger att förändringarna innebär en återgång till 80-talet.

– I praktiken betyder det att vår lön sänks. För en person som jobbar mycket ob-tid kan det handla om kanske 45-48 000 kronor per år.

Hon står långt ifrån sin chef, landstingsdirektören, när det gäller besparingarnas eventuella effekter.

– Ledningen påstår att patientsäkerheten inte påverkas och att det ska fungera om vi planerar och effektiviserar arbetet. Men då vill jag att de kommer upp till vår avdelning och visar hur det ska gå till.

Lena Blom säger att de här besparingarna har gått över gränsen.

– Det är många som funderar på att sluta och göra något annat. Åka till Norge och jobba till exempel.

Kristina Fluur-Hedman är ordförande för vårdförbundet i Jämtlands län. Hon är inte lika upprörd som många av hennes kollegor.

– Jag hade farhågor om att det skulle bli värre än vad det blev. Det hade talats om 200 tjänster eller mer. Nu blev det hälften. Det kanske låter som jag är nöjd med beskedet vi fick men det är jag naturligtvis inte, det är bara det att jag hade befarat att det skulle vara betydligt fler.

Kristina Fluur-Hedman tror att besparingarna kommer att påverka personalens arbetssituation och i viss mån även patienterna.

– Risken är ju att det inte kommer att vara samma tillgänglighet. Sedan är det alltid risk för att det sker felaktigheter när man slimmar verksamheten. Det blir ju patienterna som kommer att märka av det i så fall.

Mer läsning

Annons