Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset får kraftig kritik efter misslyckad operation

Efter att en kvinna avlidit efter en magsäcksförminskningsoperation på Östersunds sjukhus kräver Socialstyrelsen att kvaliteten och patientsäkerheten höjs.

Annons

Socialstyrelsen kritiserar Östersunds sjukhus sedan en kvinna avlidit efter att hon genomgått en magsäcksförminskning, en så kallad gastric bypass-operation, på sjukhuset. Enligt Socialstyrelsen saknades rutiner kring själva operationen vilket ledde till att komplikationer uppstod. Dessutom fattades beslutet om att genomföra ytterligare en operation för sent.

Kvinnan hade sjuklig övervikt och skulle göra en magsäcksförminskning. Operationen var planerad att utföras av en mer erfaren kirurg, men denne fick förhinder och operationen gjordes istället av två kirurger från Östersunds sjukhus.

Två dagar efter operationen hade kvinnan starka buksmärtor och hög hjärtfrekvens.

Tre dagar efter operationen genomfördes en röntgenundersökning. Tester visade tydliga tecken på att kvinnan hade en infektion. Antibiotika sattes in mot infektionen.

Tre dagar efter operationen fattades beslut om att genomföra en ny operation. Efter operation nummer två fick patienten svår blodförgiftning med sviktande organfunktion.

Sex dagar efter att den första operationen genomförts avled kvinnan. I efterhand kunde kirurglaget vid Östersunds sjukhus genom att granska bilderna från röntgenundersökningen konstatera att det fanns ett sår på kvinnans tunntarm och att maginnehåll läckt ut i buken. Detta ledde till att kvinnan fick en blodförgiftning. Antibiotikan som kvinnan fått var inte verksam mot den bakterie som orsakade blodförgiftningen.

Socialstyrelsen kräver nu att rutinerna säkerställs samt att kompetensen kring gastric bypass-operationer höjs på Östersunds sjukhus. Vid sin granskning hittade Socialstyrelsen flera brister som kvaliteten och patientsäkerheten på Östersunds sjukhus. Dessa ålägger Socialstyrelsen Östersunds sjukhus att åtgärda. Socialstyrelsen kommer att följa upp sjukhusets åtgärder.

Socialstyrelsen anser också att läkarna brustit i sin yrkesutövning. Eftersom anhöriga till kvinnan polisanmält flera läkare samt anmält dessa till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, avstår Socialstyrelsen från att göra någon anmälan till HSAN.

Mer läsning

Annons