Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset bra på förlossningsvård

/

Det finns stora regionala skillnader mellan landets förlossningskliniker. Risken för svåra bristningar är ett exempel, visar en sammanställning som Socialstyrelsen har gjort.

Annons

På Östersunds sjukhus är de väldigt duktiga på att förhindra svåra bristningar, alltså när kvinnan spricker genom mellangården fram till ändtarmsmuskeln och hela eller delar av ändtarmsmuskeln brister.

– Jag tror att alla barnmorskor jobbar medvetet med att förbereda förstföderskor inför förlossningen, säger barnmorskan Sandra Lehmann på BB på Östersunds sjukhus.

– Vi jobbar för att inte babyn ska komma så våldsamt ner, utan att det får töja och ta sin tid. Om barnet mår bra tar vi det väldigt lugnt.

De arbetar mycket med värme och olja för att hålla emot och skona ändtarmen. Hon säger även att det är många erfarna barnmorskor som jobbar på sjukhuset, vilket man måste se som positivt.

– Sedan försöker vi hålla instrumentella förlossningar lågt, det är oftast då bristningar kommer till när man tar en sugklocka eller tång till hjälp, säger hon.

I Jämtlands län är det endast 2,7 procent av förstföderskorna som får svåra bristningar, visar Socialstyrelsens siffror som är från år 2007.

Siffran för riket ligger på 6,0.

I siffermaterialet kan man också utläsa att drygt hälften av alla förstföderskor fick ryggmärgsbedövning.

Barnaföderskorna blir allt äldre, konstateras i rapporten. Den vanligaste barnafödande åldern bland förstföderskor är fortfarande mellan 25 och 29 år.

Men andelen förstföderskor mellan 30 och 34 år är nästan lika hög. Andelen kvinnor som är 35 år eller äldre vid första barnets födelse utgör drygt tio procent av alla förstföderskor.

I Jämtlands län ligger mödrarnas snittålder vid första barnet på 27,8 år.

Mer läsning

Annons