Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnaster förbjuds rekommendera spikmattor

/
  • Margareta Risberg säljer spikmattanpå en hälsokostbutiki Östersund och efterfrågan har varit stor sedan förra julen.Foto:Henrik Flygare
  • Spikmattan sägs vara bra för avslappning och smärtlindring men det finns ingen vetenskaplig forskning på att mattan fungerar. Socialstyrelsen förbjuder också sjukgymnasterna att rekommendera behandling med spikmatta.

Sjukgymnaster får inte rekommendera användandet av spikmatta. Det har Socialstyrelsen slagit fast. Ändå säljer hälsokostbutikerna spikmattor som aldrig förr.

Annons

Spikmattorna har sålt som aldrig förr sedan förra julen och fortfarandet är intresset för stort, även om försäljningen planat ut något.

Det slår Margareta Risberg och Ingmarie Olofsson på en av hälsokostbutikerna i Östersund fast.

Men sjukgymnaster får inte rekommendera användande av spikmatta i syfte att behandla sjukdomar eftersom det saknas evidens (= vetenskapliga bevis).

– Vi använder själva spikmattan nästan varje dag, säger Margareta Risberg och Ingmarie Olofsson. Spikmattan är helt enkelt beroendeframkallande.

De förstår inte vad som är skadligt med spikmattan, det borde vara upp till var och en om de vill prova.

– Jag hade svårt att sova om nätterna, men det har jag inte längre tack vare spikmattan, säger Margareta Risberg. Det måste vara bättre att ligga på en spikmatta än att äta sömntabletter.

Hon visar att det nu även finns en spikkudde som ska lindra nackproblem.

– Om en kund går på behandling hos sjukgymnast brukar vi säga att de ska kontrollera först om de kan använda spikmattan, vi har också ett ansvar. Ofta brukar de få ett ok.

En sjukgymnast i södra Sverige har frågat Socialstyrelsen hur hon ska ställa sig till just spikmattan och Socialstyrelsen är väldigt tydlig.

”Som legitimerad yrkesutövare tillhör man hälso- och sjukvårdspersonalen och skall utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Givetvis får man inte rekommendera användande av spikmatta i syfte att ”behandla sjukdomar” (evidens saknas), det är ju helt klart!”.

Ändå brukar sjukgymnaster ”i hemlighet” rekommendera sina patienter att prova spikmattan. LT har varit i kontakt med några sjukgymnaster som även säger att spikmattan har varit bra, men eftersom Socialstyrelsen sagt ifrån på skarpen och sjukgymnasterna är rädda om sina legitimationer.

Mer läsning

Annons