Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju skogsbolag vill öka älgavskjutningen

/
  • Sju skogsbolag vill i en skrivelse till länsstyrelsen att det ska skjutas mer älg i länet för att minska skadorna på skogen. Foto: Jocke berglund

Sju skogsbolag skriver till länsstyrelsen att det är för mycket skador på skogen som läget är nu.

Annons

Bakom yttrandet står Norrskog, Sveaskog, Holmen Skog, SCA, Stora Enso, LRF i Jämtland och Persson Invest Skog.

Bakgrunden är att målsättningen för älgstammens utveckling i länet ska förnyas och yttranden har begärts in för att länsstyrelsen ska få en tydligare bild av om något behöver ändras.

Enligt skogsbolagen visar inventeringar att skadesituationen i skogen på grund av älg inte är acceptabel.

Detta trots att nuvarande riktlinjer säger att älgstammens skador ska anpassas så att det inte uppstår oacceptabla skador.

– En av huvudpunkterna i den kommande hanteringen bör vara att fastställa varför inte de formulerade målen nåtts, skriver representanter för de sju skogsbolagen.

De framhåller behovet av regelbundna skadeinventeringar framöver, så att älgstammen kan anpassas efter aktuell skadenivå.

För att minska skogsskadorna vill skogsbolagen se en ökad avskjutning av älg. De hänvisar till att det är ”helt i nivå med den politiskt uttalade viljan i vår riksdag att älgskador ska regleras med ökad avskjutning”.

Och då får inte jakttidens längd vara en begränsande faktor, framhålls det vidare.

Jägareförbundet Mitt Norrland vill att hela ärendet ska bordläggas tills älgutredningen lämnat förslag till nytt älgjaktssystem.

Skogsstyrelsen framhåller att det måste vara tydligt att älgstammens storlek ska anpassas efter tillgången på bete.

– Vi har i dag i stora delar av länet en alltför hög skadenivå. Förutom ekonomiska skador måste också de ekologiska effekterna av omfattande betning beaktas, enligt Anette Arvidsson i östra Jämtlands distrikt av Skogsstyrelsen.

Mer läsning

Annons